Plast beskytter trelasten mot vær og vind og tar vare på kvalitet og egenskaper i produktene. Det er dobbelt uheldig hvis vi ikke tar vare på produktene før de benyttes. Likevel er det mulig å tenke annerledes og redusere engangsplast. Det gjør vi!
Bergene Holm har en målsetting om å redusere plastforbruket og gjøre bruken mer bærekraftig. Derfor har vi tatt Plastløftet!
Plast har mange gode egenskaper som emballasjemateriale, men plasten representerer også en stor miljøutfordring dersom den kommer på avveie i naturen som avfall eller mikroplast, eller når den brennes og blir en kilde til CO2-utslipp.
Den største utfordringen vi opplever i vår bransje vedrørende emballasje, er holdningen. Vi må sammen endre holdningen om at gjenbruk av emballasje er mulig.
Vi benytter store mengder plastemballasje i virksomheten. Plasten vi kjøper og bruker har 39% lavere klimafotavtrykk enn alternativene.
Det meste benyttes som "innpakking" for å ta vare på kvalitet og egenskaper i produktene, og beskytte trelasten mot vær og vind. Vi selger også bark i plastsekker til forbrukermarkedet.
Dagens TrioLoop engangsplast inneholder 50% PCR (post-consumer-resin). Det betyr at i vår dekkeplast er 50% av innholdet resirkulert og gjenvunnet plast.
Vi har de siste årene tatt Plastløftet og fortsatt produktutviklingen av trelastcoverne vi tester i samarbeid med Looping. Vi har funnet bedre festeløsninger og måter å feste pakkelapp mm.
Vi har brukt mye tid på å utarbeide en ny forretningsplan og avtale med Looping der vi fra 2023 betaler en månedlig leie per cover og har fått levert 50 nye til test. I dag har avdeling Larvik 60 cover i en leiemodell
Innkjøp av dekkeplast i 2021 var 329 tonn
Innkjøp av dekkeplast i 2022 var 276 tonn
Innkjøp av dekkeplast i 2023 var 259 tonn
I 2023 produserte vi omtrent samme volum justert last (578 500 m3 i 2022 og 564 774 m3 i 2023) Høvlet ferdigvare er derimot en høyere andel av totalen enn i 2022. Dette betyr at totalvolument av det som skal emballeres er omtrent det samme.
Behovet for plast blir også påvirket av mange andre faktorer som eksport, varekategori, tilgjengelige tak og volum på pakkene som leveres.
Uansett viser utviklingen at summen av tiltak gir redusert innkjøp og riktig bruk av ulik emballasje.
I 2023 har vi som første byggevareprodusent hatt avtale med Looping for leie av gjenbrukscover.
Vi ble igjen nominert til Plastløfteprisen. Denne gang i kategorien for høy andel gjenvunnet plast.
Plastløftet er et løfte som skal bidra til en mer sirkulær plastøkonomi.
Fremtidens plastemballasje er smartere, mer innovativ og bærekraftig.
Målet er å øke bruken av resirkulert plast, unngå unødvendig bruk av plast og designe for gjenvinning.
Plastløftet skal hjelpe norske bedrifter til å nå EU sine nye mål for 2025/2030.
Gjennom samarbeid med Looping har vi gått for å leie 50 gjenbrukscover med strikkløsning som reduserer behovet for engangsplast, stifter og plastbånd.
Dette prosjektet har satt i gang flere initiativ på andre avdelinger, der vi nå bruker engangsplasten flere ganger hvis det er mulig og forsvarlig.
Gjennom et pilotprosjekt som ble startet i 2020 (Prosjekt Lignum) utviklet Looping i samarbeid med vår avdeling Larvik et produkt kalt Plankecover.
Dette har vi fortsatt utviklingen av.
Det er mange steg som må løses, og foreløpig er det kun mellom justerverk og høvel som gjenbrukscoverne benyttes.