SIRKULÆRE MATERIALKRETSLØP

For å redusere avfallsrelaterte konsekvenser er det viktig for oss å redusere avfallsmengden. Vi har muligheter til å øke gjenvinning og gjenbruk samt forbedre og øke avfallssortering. Vi har mål om 90% sorteringsgrad og vi nærmer oss!

Bilde av avfall og sortering

AVFALL OG SORTERING

Avfall som ikke sorteres og gjenvinnes kan føre til at verdifulle ressurser går tapt. Vi ønsker å forbedre vår sorteringsgrad og har fra 2019 økt sorteringsgraden fra 79% til 87%.

Utfordringer og muligheter

Avfallsproduksjon kan føre til betydelige avfallsrelaterte konsekvenser for miljøet og menneskers helse. Avfallshåndtering krever ressurser, inkludert energi og arealbruk, som kunne vært brukt til andre formål.

For å redusere avfallsrelaterte konsekvenser er det viktig for oss å redusere avfallsmengden. Vi har muligheter til å øke gjenvinning og gjenbruk samt forbedre og øke avfallssortering.

Det er ulike avfallshåndteringssystemer for våre fabrikker, og det er en utfordring at det ikke er like rutiner i ulike deler av landet og at gjenvinningsgrad derfor blir misvisende. Å sortere restavfall i flere fraksjoner for at det blandes tilbake på mottak er lite motiverende.


Vår påvirkning og våre tiltak

Ved å redusere avfall, kildesortere mest mulig, og legge til rette for gjenbruk og gjenvinning, bidrar vi til å skape et mer bærekraftig og sirkulært materialkretsløp. Noe av det viktigste vi kan gjøre og gjør er å stille krav til leverandører om å redusere emballasje, og ta med eget avfall.

Det aller viktigste vi gjør er å ta vare på det vi produserer!

En enkel og smart løsning for å redusere avfall

Interiørproduktene vi selger pakkes i bunter. Dette gjøres for å bevare kvalitet under lagring og ved transport til kunde.
Hvis en bunt med lister eller panel brytes, er sannsynligheten stor for at de produktene som ikke selges vil bli støvete, få skader og til slutt ende opp som vrak (usalgbare produkter).
Listverk sages og høvles av det aller flotteste råstoffet vi har, og hver list har vært gjennom en rekke prosesser før de ligger klare i hylla.
På avdeling Interiør har de satt inn en enkel og smart rør-løsning for å sikre at listverk tas godt vare på når bunter brytes.
Skulle det likevel bli skader på produktene forsøker vi å finne andre bruksområder, som utstillinger og vareprøver. Der kan skader kappes bort, eller varene sparkles eller høvles på nytt.

Våre viktigste tiltak for å nå vår målsetting: 

•           Dialog med renovasjonsselskaper for å legge til rette for bedre sortering på flere fraksjoner.

•           Samarbeid med leverandørkjeden vår om returordninger for innkjøpte råvarer som kan resirkuleres.

•           Krav til leverandører om å ta tilbake emballasje som igjen påvirker verdikjeden bakover.

•           KPIer knyttet til avfallsmengder og sorteringsgrad.

RESULTATER 2022:

Aske, slagg og støv fra biofyring er vår største avfallsfraksjon og samlet ble det levert 1035 tonn med aske til Norsk Gjenvinning i 2022.
Dette er over 50% av konserets samlede avfall og den viktigste fraksjonen å benytte sirkulært. Aske har mange næringsstoffer, og kan være en nyttig innsatsfaktor dersom fraksjonene skilles og nyttiggjøres. 
Dette har vi deltatt i et forskningsprosjekt på i 2022.


I 2022 oppnådde vi 87% sorteringsgrad. Dette er 5% bedre enn i 2021.

Det usorterte avfallet gikk ned fra 310 tonn til 250 tonn, og vi reduserte de fraksjoner som er definert som farlig avfall med 60 tonn. De største kildene til farlig avfall er spilloljer, oljeforurenset masse og maling.
Det er fremdeles et veldig høyt tall og et stort volum vi må ha fokus på å redusere.

TREAVFALL OG HOGSTAVFALL

Tre en en fornybar ressurs, og selv om det under riktige forutsetninger kan vare veldig lenge så blir det hvert år kastet 800 000 tonn treverk. 
Vi har mange pågående prosjekter innenfor dette området, og det som er enklest å forstå er kanskje der vi startet arbeidet med FNs bærekraftsmål: Kolleksjonen BRA NOK

Les om BRA NOK her

AVFALLSPYRAMIDEN

Avfallshierarkiet, eller avfallspyramiden, er en figur som illustrerer prioriteringene i norsk avfallspolitikk og EUs rammedirektiv for avfall.
Pyramiden skal leses fra øverst til nederst, og målet er at avfallet skal behandles så nær toppen av pyramiden som mulig.

Pyramideformen og størrelsen på de fem bitene illustrerer hvor i hierarkiet det er mål om at avfallet skal behandles: at så lite som mulig av avfallet skal ende i den nederste og minste biten som er deponi.
Målet er at uttak av råvarer fra naturen erstattes ved at man bruker rester fra dagens produksjon, reparerer og gjenbruker produkter, lager nye og videreforedler produkter og til slutt resirkulerer ressurser til nye produkter eller energi. 


Copyright på alt innhold og bilder tilhører Bergene Holm AS
Bergene Holm AS har ikke ansvar for innhold på sider det linkes til
Utviklet av Aplia - Powered by eZ Publish