Drivere og klimarisiko

Både klima-, miljøgift- og naturkrisen vi er i gjør at vi må vurdere risiko annerledes enn det vi gjorde tidligere.

FNs klimapanel har utgitt flere rapporter som viser hvor store ødeleggelsene vil bli av en global oppvarming på to grader i forhold til 1,5 grader. Endrer vi ikke vår adferd i større tempo enn i dag går det langt verre.
Fra et forretningsmessig perspektiv ligger det vekstmuligheter for Bergene Holm i den økende interessen fra forbrukere for klimavennlige produkter og et bærekraftig forbruk.

Hvilke drivere i markedet og omverden påvirker produktene vi lager?

Gjennom å bruke verktøy som vesentlighetsanalyse, og vurdere dobbel vesentlighet ser vi at våre interessenter og omverdenen påvirker vår virksomhet på veldig mange områder.


Hva gjør klimarisiko med de viktige innsatsfaktorene?

Klimarelatert risiko for selskapet er primært knyttet til pris og tilgang på vår viktigste råvare; tømmer. Samtlige av våre 6000 produkter lages av heltre.

Vi er også et selskap innen kraftkrevende industri som er direkte eksponert for ulike forventede utslippsrelaterte reguleringer, og vi er svært nært tilknyttet primærnæringen skogbruk, som er påvirket av allerede beviste fysiske klimaendringer. Hele vår sektor er derfor sterkt eksponert mot endringer i politikk, både på internasjonalt og nasjonalt nivå.

Når klimarisiko skal vurderes er det disse 3 som ofte beskrives:

 1. Fysisk risiko

Risiko fra klima og værrelaterte hendelser, f.eks. hetebølge, tørke, flom, storm mv. Slike hendelser kan føre til store finansielle tap og for vår del påvirke tilgang til råstoff og andre ressurser.

2. Overgangsrisiko

Overgangsrisiko deles inn i fire kategorier; politikk og reguleringer, teknologi, marked og omdømme. Endringer som på en eller annen måte knyttes til overgangen mot et samfunn i tråd med målene i Paris-avtalen representerer en gigantisk transformasjon som forandrer rammene for næringsvirksomhet. Eksempler er økt karbonprising, skattlegging eller innskjerpet lovverk.

3. Ansvarsrisiko

Erstatningskrav knyttet til beslutninger eller mangel på beslutninger som på en eller annen måte kan knyttes til klimapolitikk eller klimaendringer. Her er klimasøksmål, forsikring og lån eksempler.
Selskapets fabrikker er lokalisert i områder med noe risiko for flom og tørke og ekstremvær kan medføre økte kostnader til vann og energi.

Endringer i regelverk eller politiske rammevilkår vil også kunne medføre kostnadsøkninger. Finanssektorens bevissthet om klimarisiko og interesse for bærekraftige investeringer er også sterkt økende.


Områder med risiko for vår virksomhet

1.Forsyningen av råvarer (mer skader på skogen i varmere, våtere og mer ekstremt vær)

2. Forsyning av viktige innsatsfaktorer (energi fra biomasse og elektrisitet og vann)

3. Levetid på produkter (risikoen for råte og angrep fra skadedyr i mer ustabilt vær)

4. Etterspørselen etter biobaserte produkter (omdømme, bygningsteknikk, CO2-prising, karbonfangst mm)

5. Skader på produksjonsanlegg, infrastruktur og lagerbygninger (flom der fabrikkene ligger nær elv)

6. Lovverk og rammebetingelser

7. Ulik metodikk for ulike beregninger av utslipp og karbonintensitet- og lagring

8. Arbeidskraft og kompetanse


I 2021 og 2022 har klimarisiko og de ulike fokusområdene vært belyst, orientert og diskutert i selskapets styre.
En grundigere risikoanalyse vil utarbeides for å kunne vurdere bedre hvilke områder som bør prioriteres, og i hvilken tidshorisont vi må vurdere tiltak.

Copyright på alt innhold og bilder tilhører Bergene Holm AS
Bergene Holm AS har ikke ansvar for innhold på sider det linkes til
Utviklet av Aplia - Powered by eZ Publish