BYGGE LEVEGG

Bilde av levegg med NORD-kledning

En stilig og praktisk levegg med sittebenk som kan oppføres i ulike dimensjoner. Byggeguide med tegninger og materialliste. 

NORD levegg / sittebenk

Mange trenger en levegg i hagen, gjerne for å skjerme innsyn eller vær og vind. En levegg kan også dele opp ulike soner i uterommet. Designer og programleder Halvor Bakke har gjort nettopp det, og bygget en flott levegg som har blitt et smykke hagen på Trae. Leveggen har en herlig sittebenk på den ene siden og en "klatrevegg" for planter på den andre siden. Leveggen kan bygges så kort og lang som du har plass til eller behov for. Følger du denne byggeguiden, får du en levegg til glede i mange år.

Lage en levegg inntil vegg? Se her!


BYGGEVEILEDNING


NORD 

Vi har kalt leveggen for "NORD levegg", fordi det ble valgt å bruke produkter nettopp fra vår NORD-kolleksjonen da denne leveggen ble designet. Du kan lese mer om NORD her. Du kan selvsagt også bruke andre kledninger fra oss, beiset eller malt, tilpasset hus, hytte eller uterommet du skal ha leveggen.

Guiden

Byggeguiden vår er detaljert slik at det skal være enkelt og greit for deg å bygge selv. Vi har også lagt til noen gode råd og tips, som sørger for lang levetid på leveggen.


Moduler og Mål

Målene som er oppgitt i denne guiden, er tilsvarende målene som ble brukt til å bygge Halvor Bakkes levegg. Du kan selvsagt benytte andre mål, men må selv da passe på behov for å justere endrede lengder på stolpestøtter osv.  

Denne leveggen kan bygges så lang som du har behov for eller ønsker. Alle materialene som er benyttet er impregnerte materialer og produsert hos Bergene Holm AS.


Modul vegg - 90 cm

Konstruksjonsvirke

Trevirke til levegger i hagen bør være trykkimpregnert minst i klasse AB.

 • Lekt 48x48 mm - 2,5 meter
 • Impregnert bjelke 48x98 mm - 4,5 meter
 • Impregnert bjelke 48x148 mm - 1 meter

Kledning

I denne guiden brukes kledningsbord NORD Rektangulær, montert liggende. Vi anbefaler derimot at det generelt bør brukes kledningsprofiler beregnet for liggende vegger.

 • Kledningsbord 19x123 mm - 1,5 meter
 • Kledningsbord 19x148 mm - 30 meter
 • Kledningsbord 22x198 mm - 6 meter

Terrassebord

Skruer og stolpestøtter

Under står det som vi anbefaler ved oppsett av denne type levegg, man står selv fritt til å bruke andre løsninger.

 • Stolpestøtte 1000x40x31mm - 2 stk
 • Vinkelbeslag syrefaste 70x50x70mm - 1 stk
 • Treskrue utvendig 6x80 A2 rustfri senkhode
 • Skrue 10x70 mm med mutter og skive, rustfri
 • Firkantspiker 3,4x95 mm C4

Modul avslutning - 45 cm

Konstruksjonsvirke

Trevirke til levegger i hagen bør være trykkimpregnert minst i klasse AB.

 • 48x98 mm impregnert bjelke - 2,5 meter
 • 48x148 mm impregnert bjelke - 1 meter

Kledning

I denne guiden brukes kledningsbord NORD Rektangulær, montert liggende. Vi anbefaler derimot at det generelt bør brukes kledningsprofiler beregnet for liggende vegger.

 • 19x148 mm kledningsbord - 17 meter
 • 22x198 mm kledningsbord - 2 meter

Skruer og stolpestøtte

Under står det som vi anbefaler ved oppsett av denne type levegg, man står selv fritt til å bruke andre løsninger.

 • Stolpestøtte 1000x40x31mm - 1 stk
 • Treskrue utvendig 6x80 A2 rustfri senkhode
 • Skrue 10x70 mm med mutter og skive, rustfri
 • Firkantspiker 3,4x95 mm C4

Fundament og stendere

Klargjør bakken for støping. Sørg for rett linje ved å bruke rettesnor eller rettholt. Grav ned 120-140mm søylerør(A) med 90cm mellomrom, med unntak av det ytterste søylerør(B) som skal graves ned med 45 cm avstand. Bruk gjerne et jordbor, pass på at søylerørene går så dypt av de ikke påvirkes av tele.

Grav så ned søylerør(C) 34 cm foran alle punktene til bakveggen, med unntak av til sitteplassen.

Kapp til klosser(D) av 48x148mm bord, som er bredere enn papprøret og fest de til stolpestøttene(E). Klargjør minimum to armeringsjern pr. rør som settes ned i støpen rett før søylerørene fylles med betong. Senk så stolpestøttene ned i røret. Fest en 48x48mm lekt(F) til toppen av alle klossene for å få de i vinkel.

Følg betongleverandørens anbefalinger mht tørking. Ta vare på klossene for eventuelt senere bruk.


Sette sammen veggkonstruksjonen

Veggstolper lages ved å kapp til 48x98mm bord(A) i 225 cm lengder. Gjenta dette for det antall veggmoduler du skal sette opp. Kapp samme antall takbjelker av 48x148mm bord(B) i 85cm lengder. Fest takbjelken(B) i vinkel øverst i stenderen (A) med 50 cm stikkende ut foran og 25 cm bak, med 4 kraftige treskruer (eks. Franske trebolter) inn fra 48x148 mm siden.

Fest deretter en 48x148mm kloss(C) i 10 cm lengde på den andre siden for feste til kledningbord.

Avslutning lages av et 210cm langt 48x98mm bord(E) som du fester ett 48x148mm(B) bord på toppen av. Denne skal stikke ut samme avstand som veggstolpene. Denne skal også ha en kloss(C) på innsiden.


Feste veggstolene til stolpestøttene

Fest veggstolpene(A), samt avslutningestolpen(B) til støttene(C) med låseskruer. Bruk gjerne støttebord(D) for å få stolpene i linje. Vatre stolpene slik at de står rett.


Sitteplass første ramme

Fest en 48x48 lekt(A) horisontalt på søylestolpene 32 cm fra bunnen av søylen. Skjær til to 48x98 mm bord, ene på 40cm(B) og andre 37cm(C). Fest bord(C) 5 cm inn på siden av det lengre bordet(C).

Fest så det oppå det liggende lekten(A) som går langs hele bakveggen.

Borr og fest et vinkelbeslag(D) på fundamentet bak det vertikale bordet(C) Vatre bordet og fest det til vinkelbeslaget med ca. 1 cm avstand til bakken. Gjenta dette for hver søylestolpe.

Fest tilslutt en 48x48mm lekt(E) i forkant av sitteplassen.


Kledning rundt sitteplass

Skjær ut en liten spile(A) som spikres langs den vertikal bjelke(B) for feste til kledningsbordene.

Fest første kledningsbord(C) oppå de liggende bjelkene.

Fest resten av kledningsbordene i underkant. Skjær til bunnbordet(D) dersom nødvendig.


Kledning front og bak

Fra det øverste kledningsbordet(A) fortsett å sette opp 19x148mm kledningsbord til nedre kant av toppbjelkene(B).

Skjær til det siste bordet(C) så det avsluttes mot bunnen av toppbjelkene.

Skjær deretter til bord(D) som festes imellom toppbjelkene. Gjenta det for baksiden.


Kle inn sittebenk

På sittebenken er det ideelt å bruke to lengder med 22x145mm terrassebord(A) og en lengde 22x120mm terrassebord(B) i midten. Det gir perfekt bredde og du slipper å tilpasse bredden. Påse at bordene stikker 4 cm utenfor enden. La det være ca. 5 mm mellom terrassebordene.

Bruk deretter 22x123mm kledningsbord(C) for å ramme inn sitteplassen.


Kledning på toppramme

Plasser et 19x148mm kledningbord(A) på toppen av søylene slik at klossene og reisverket er beskyttet fra regn. Fest 19x198 mm kledningsbord(B) på endene i samme lengde som toppbjelkene(C). Påse at de går i linje med bordet på toppen(A).

Avslutt med å sette på bord(D) foran og bak.


Sett på kantbord

Avslutt leveggen ved å feste et 19x148 mm kantbord(A) på hver av endene av leveggen.


Da er din levegg klar til bruk!

"NORGES BESTE BYGGEGUIDER"

Lars Gulbrandsen er vår Produksjef for byggtre. Lars har lang erfaring innen bygg-tekniske forskrifter, ulike byggemetoder og materialvalg innen tre. Erfaringen har han tatt med seg og utviklet flere av  "Norges beste byggeguider" for terrasse, uterom og fasader i tre.

Har du bygget ny terrasse, veranda eller en vinterhage? Kanskje har du snekret en pergola, eller et utekjøkken du er veldig fornøyd med? Da er UTEROMSPRISEN noe for deg. Vi på jakt etter inspirerende bruk av tre i uteromsprosjekter.

Det er mange ting man må tenke på når man skal bygge terrasse eller en platting. I denne byggeguiden hjelper vi deg med planlegging, oppmåling, materialvalg og detaljerte beskrivelser av hele byggeprosessen fra fundament til ferdig terrasse.

Copyright på alt innhold og bilder tilhører Bergene Holm AS
Bergene Holm AS har ikke ansvar for innhold på sider det linkes til
Utviklet av Aplia - Powered by eZ Publish