BYGGE LITEN PERGOLA

Bilde av liten pergola

En praktisk pergola med multifunksjonelle løsninger. Byggeguide med tegninger og materialliste.

Allsidig pergola

Tanken er at den både kan brukes til å henge opp hengekøye, hengestoler, lyslykter, eller som sittebenk ved å legge en lem på nederste trinn. Vi har lagt vekt på å bygge pergolaen i materialer som tåler det norske klimaet godt. Det er
brukt solide dimensjoner og impregnert materialer, som gir en pergola som vil stå i mange år. Det er også lagt vekt på å bruke få dimensjoner, slik at materiallisten blir enklere.


BYGGEVEILEDNING


Franciskas Vakre Verden 

Vi har kalt pergolaen for "Franciskas Pergola", fordi Franciskas fra "Franciskas Vakre Verden" vært med på å designe den for oss. Den er har mange spennende bruksmuligheter. Hva med en hengekøye, hengestoler eller sittebenk? Man kan bruke den til alle tre deler. Hvis man har lyst på litt forandring er det bare å hekte ned hengestolene og henge opp en hengekøye, og man kan også gjøre den om til en sittebenk om man vil det.

Guiden

Byggeguiden vår er detaljert slik at det skal være enkelt og greit for deg å bygge selv. Vi har også lagt til noen gode råd og tips, som sørger for lang levetid.


Mål

Målene som er oppgitt i denne guiden, er tilsvarende målene som ble brukt til å bygge den i Franciskas hage. Du kan selvsagt benytte andre mål, men må selv da passe på behov for å justere endrede lengder på stolpestøtter osv.  

Alle materialene som er benyttet er impregnerte materialer og produsert hos Bergene Holm AS.


MATERIALLISTE

Konstruksjonsvirke

Trevirke til bruk i hagen bør være trykkimpregnert minst i klasse AB.

  • Impregnert lekt 48x48 mm - 50 meter
  • Impregnert bjelke 48x98 mm - 45 meter
  • Impregnert bjelke 48x148 mm - 17 meter

Kledning

I denne guiden brukes kledningsbord Rektangulær.

  • Kledningsbord 19x123 mm - 18 meter

Skruer og stolpestøtter

Under står det som vi anbefaler ved oppsett av denne type pergola, man står selv fritt til å bruke andre løsninger.

  • PPB stolpesko - 4 stk alt. ferdig betongfundament
  • Treskrue, utv senkhode C4 - 6,0 x 160
  • Treskrue, utv senkhode A4 - 5,0 x 80
  • Treskrue, utv senkhode A4 - 4,2 x 55

Valg av fundamentløsning

I denne byggeguiden bruker det støperør(A) til å støpe fundamenter under bakkenivå. Å bruke støperør bidrar til minimal sløsing av sement og gir en meget stabil fundament. Det kan ellers brukes ferdige betongfundament(B) som fungerer godt som base for mindre byggeprosjekter.


Fundament

Klargjør bakken for støping. Mål opp avstanden som vist på bilde. Sørg for rett linje ved å bruke rettesnor eller rettholt. Avstanden mellom punktene skal være fra midtpunkt av røret. Grav ned 4 stk søylerør ca. 35 cm ned i bakken. Bruk gjerne et jordbor, pass på at søylerørene går så dypt av de ikke påvirkes av tele. Følg betongleverandørens anbefalinger mht tørking.


Sett sammen stolpene

For å lage de stolpene skrus to 210 cm lange 48x98mm bord(A) sammen med 80mm treskruer fordelt på tre steder på bordet. Kutt deretter til en 19x123mm kledningbord(B) i 226 cm lengde og skru den på skjøtesiden med 1 cm utenfor på bunnen og 14,8 cm på topp. Lag fire stolper totalt.


Feste stolpeskoene og vatre

Når fundamentet er tørket tilstrekkelig festet PPB stolpesko(A) til betongen med fire M10 bolter. Stolpeskoene er høydejusterbare, noe som vil si at avstanden fra den vannrette platen til betongoverkanten kan justeres. Dette gir muligheten til å ha stolpen nært bakken.

Bruk deretter rettholt(B) og vater(C) på de vannrette platene og tilpass høyden ved å justere på høydemutteren.


Borr og fest platene til stolpen

Fest platen(B) til bunnen av stolpene med xxx skruer og borr et hull i midten av stolpen(C) til M20 gjengestangen(A).


Fest stolpene sammen med støttebord

Sett stolpene på plass med dekkbordene mot hverandre. Fest et 48x98mm bord(A) øverst på dekkbordet og en til 35 cm fra bunnen av dekkbordet.

Når støttebordene festes skal det brukes 2 stk treskruer på hver side med minimum dimensjon på 6,0x160 mm.


Kutting av dragere

Dragerne skjæres til av 4 stk 48x148 mm bjelker i 410 cm lengder. Mål deretter 2,5 cm inn på endebordet og sag 45 grader fra det punktet innover bordet så det blir en skråkant. Gjenta dette på den andre siden. Skru de deretter sammen med 80mm treskruer.


Dragere

Løft opp dragerne(A) på toppen av stolpen inntil dekkbordet(B). Bruk gjerne jekkestropper mellom dragerne, dette for å hindre at dragerne faller ned når de justeres. Dragerne skyves så de stikke ut 38 cm fra stolpene målt fra undersiden. Skråfest de med 80 mm treskruer fra begge sider før stroppene fjernes.


Sette opp skråstøtte på dragere

For å støtte opp dragerne skjæres det ut støttebjelker(A) i 63 cm lengder som skråskjæres 45 grader innover og festes på innsiden av stolpe og drager. Fest støttene med 80mm treskruer i underkant.


Kutting av bjelker

Sag til 10 stk 48x98 mm bjelker i 160 cm lengder. Bjelkene skal skråsages på samme måte som dragerne.


Fordel og fest bjelkene

Fordel bjelkene(A) utover dragerne med 25 cm fra kanten og 34,5 cm mellom seg. Bjelkene skal stikke ut ca. 17,5 cm fra dragerne målt fra bunnen. Det kan lønne seg å fordele alle bjelkene utover før du skråfester med 80 mm skruer.


Spiler over bjelkene

Sag til 10 stk spiler av 48x48mm i 410 cm lengder. Fordel disse utover toppen med ca.10 cm mellom seg og  11 cm til kanten. Fest lekene til på hver bjelke med 80 mm skruer.


Sett på plass støttebord for oppheng

Sag til ti 35,5 cm lange 48x48mm lekter(A) og tre 87 cm lang 48x98mm bord(B). Fest lektene under og over støttebordet som ble satt opp tidligere. Fest deretter et nytt støttebord oppå lekene og gjenta det til toppen.


Kle inn stolpene

For å dekke over skjøtingen(A) på stolpene kles utsiden av stolpene inn med kledningsbord(B) i dimensjonen 19x123 mm. Sag opp 4 stk bord i 226 cm lengder og skru de på plass med  55 mm skruer slik de går i linje med toppen av dragere til bunnen av stolpen..


Da er din pergola klar til bruk!


Varianter

Vår pergola kan også settes opp i flere varianter utifra hva du ønsker i ditt uterom.

Flere varianter som du kan bruke til å bygge en liten pergola

"NORGES BESTE BYGGEGUIDER"

Lars Gulbrandsen er vår Produksjef for byggtre. Lars har lang erfaring innen bygg-tekniske forskrifter, ulike byggemetoder og materialvalg innen tre. Erfaringen har han tatt med seg og utviklet flere av  "Norges beste byggeguider" for terrasse, uterom og fasader i tre.

Har du bygget ny terrasse, veranda eller en vinterhage? Kanskje har du snekret en pergola, eller et utekjøkken du er veldig fornøyd med? Da er UTEROMSPRISEN noe for deg. Vi på jakt etter inspirerende bruk av tre i uteromsprosjekter.

Se vår byggeguide for pergola. Å bygge en pergola er et overkommelig prosjekt for de aller fleste og kan tilpasses ulike mål tilpasset ditt uteområde.

Copyright på alt innhold og bilder tilhører Bergene Holm AS
Bergene Holm AS har ikke ansvar for innhold på sider det linkes til
Utviklet av Aplia - Powered by eZ Publish