Steg for steg - sette opp listverk

Gjør det selv - Listverk

Gjør det selv - Listverk

Steg for steg guide til deg som skal montere tak-, gulv eller karmlister.

NB! DENNE SIDEN ER UNDER BYGGING!

Det er et stort byggeprosjekt å lage nettsider og vi bygger om alle våre populære byggeguider slik at du skal få best mulig hjelp i fremtiden. Vi håper å se deg igjen snart!


Prikken over i'en

For å få en pen avslutning til gulv, vegger og tak, burde du montere lister.


Riktig verktøy gjør jobben enklere

Med riktig utstyr får du raskt og effektivt fullført jobben og resultatet blir flott! For å sette opp listeverk trenger du :

 • Listverk
 • Dykkertspiker
 • Trelim
 • Tommestokk
 • Sag og gjærsag
 • Hammer
 • Vinkel
 • Vater
 • Blyant

Det kan være lurt å benytte spikerpistol ved festing av lister for å unngå hammermerker.

Tørk verktøy og hender rene for smuss og fett/olje. Ferdig oppsatt listverk skal være uten merker og flekker. Alle spiker skal være dykket ca. 1 mm under overflaten.

Mål lengden på veggen. På innvendige hjørner gjærer du listen i 45 grader slik at baksiden av listen er lik lengden på veggen.

Sett listene inntil hverandre i hjørnet og stift dem til veggen mens du presser dem mot gulvet. Ved listing av utvendige hjørner skal listens bakside være like lang som veggen, men listen må gjæres motsatt vei.

For å merke av og kutte listen i riktig lengde, måles det på baksiden av listen. For å få listene til å sitte helt sammen i utvendige hjørner, brukes det lim i sammenføyningen.


God arbeidsflyt

For at arbeidet skal flyte mest mulig effektivt og resultatet skal bli penest kan det være lurt å planlegge jobben.

 • Taklister monteres gjerne først
 • Listing rundt dører og vinduer monteres samtidig med utforinger
 • Fotlister monteres etter at veggpanel, gulv- og dørlister er montert. De avsluttes gjerne mot dørlist for å unngå synlig endeved
 • Fot- og taklister kan også monteres før panel, som inntrukket eller innskutt listverk

Taklistene settes opp etter samme prinsipp som gulvlistene. Dersom listene må skjøtes, bør de skråskjæres. Fest den første listen. Sett den andre listen i hjørnet og merk av hvor den skal kuttes. Merk også hvilken vei du skal sage for enkelhets skyld. Bruk lim i skjøten og fest listen. Fortsett den videre monteringen på samme måte inntil alle listene er på plass.

For å tette uønskede åpninger og sprekker kan man bruke akryl fugemasse, men ikke bruk akryl langs bordene i not og fjær - det vil ikke bli pent etterhvert som bordene "krymper". Påfør akrylen med en fugepistol og bruk en fuktet finger for å slette fugen. Gå gjerne over med en fuktig pensel til slutt for best mulig resultat. Fuktighet fjernes ved forsiktig bruk av en tørr klut. 

Spikerhull tettes med akrylmasse, sparkel eller kitt og flekkmales med liten pensel. Gjenta flekkmalingen hvis nødvendig. 

Rundt vindu skal listen ligge 0,5 cm inne på foringen. Merk av 0,5 cm inn i alle hjørnene på foringen. Kapp listene i 45 graders vinkel utover fra merkene.

Mål opp lengden på listene. En enkel måte å gjøre dette på er å måle hvor bredt det er i mellom foringene, for deretter å legge til 1 cm.

Begynn med og hold den nederste og øverste lista på merkene, og fest dem på midten kun i foringen. Dykkertspikeren plasseres omlag en halv cm inn på listen.

Lim hjørnene oppe og nede, og plasser sidelisten. Juster listene slik at de ligger rett på merkene, og slik at hjørnene ser fine ut.
Fest deretter både øvre, nedre og sidelisten i hjørnene, ca 4-5 cm fra gjæringen. Fest kun i foringen.  

Lim hjørnene og juster slik at de ligger pent i forhold til hverandre.

Bind sammen listene i hjørnet ved å feste en spiker inn i sidelisten fra øvre og nedre list.

Fest nå alle listene videre rundt både i foringa og veggen med dykkertspiker. En hammerlengde mellom spikrene er passende avstand. Fest i både vegg og foring.

Copyright på alt innhold og bilder tilhører Bergene Holm AS
Bergene Holm AS har ikke ansvar for innhold på sider det linkes til
Utviklet av Aplia - Powered by eZ Publish