Tre på badet

Forskning viser at det er smart å bruke tre på badet. Les artikkelen fra TreTeknisk så lærer du hvorfor.

Vi vet at vi kan varme opp huset med vedovn, radiator eller med luft fra et ventilasjonsanlegg, og at huset må isoleres slik at ytterveggen ikke er kalde på innsiden. Men visste du at vanndamp også kan hjelpe huset med å holde på varmen?

Gammel kunnskap på en moderne måte

Hemmeligheten er å utnytte treoverflater på en smartere måte, eller rettere sagt benytte gammel kunnskap på en moderne måte.

Slipper duggete speil

I de rike deler av verden forventer vi at det er minst to-tre grader varmere på badet enn i andre rom i huset. Den ekstra varmen er god når en kommer ut av dusjen, naken og våt. Slik har det vært de siste 30- 40 årene.

La vanndampen varme opp badet

Men tilleggsoppvarmingen trenger ikke komme fra dyre og energislukende varmekabler eller ovner. Vanndampen etter dusjen gjør susen - hvis det er trepaneler i rommet.

Vi ved Norsk Treteknisk Institutt har målt bad med tre på halve veggflaten og i himlingen. Varmen fra dampen fra dusjen absorberes i trepanelene, og hever temperaturen i rommet med over to grader. Og du må dusje svært lenge for at det skal dugge på speilet.

Heltre absorberer fuktighet

Med trepaneler blir det nemlig ikke så mye fuktighet i rommet. Man kan derfor spørre seg om det er nødvending å bruke penger på mer oppvarming på baderommet dersom temperaturen uansett økes i den mest kritiske fasen - når du går ut fra dusjen og er våt.

Reduser energiforbruket

Hvis alle norske bad hadde hatt trepanel, ville vi ikke trengt tilleggsvarmen. Hver bolig kunne da spart rundt 300 kWh årlig, som tilsvarer koking av 20.000 kopper kaffe eller fylling av 100 badekar. Norge samlet hadde spart 1 TWh. Samlet sett kan trepanel på bad altså redusere energiforbruket tilsvarende 50.000 husstander. I Bergen er det 122.000 husstander.

Hvordan er det mulig?

Solen er vår viktigste energikilde og bidrar også aktivt når huset har materialer som har en viss mulighet til å ta opp og avgi fukt. Hvis du har trepanel, så svinger temperaturen med solens gang. Om dagen tar panelet imot varmen og tørker ut fuktigheten. Om kvelden og natten går temperaturen ned, og fuktinnholdet i luften øker. Da tar trepanelet opp fuktigheten igjen og sender den samme solvarmen tilbake ut i huset.

Spar penger og miljø

Hver bolig kunne spart rundt 300 kWh årlig, som tilsvarer koking av 20.000 kopper kaffe eller fylling av 100 badekar.
Siden trevirket i utgangspunktet ikke leder varme så veldig godt, går mesteparten av strålingsvarmen tilbake til rommet. Så ved å utnytte passiv solenergi, kan vi slippe ekstra oppvarming av huset.

Trepanel er altså nesten et solcellepanel, som holder på solenergien og slipper den ut når solen har gått ned.

Verdens enkleste ventilasjonsanlegg

Flere og flere bor i hus som er tettere og bedre isolert. Da vil vi ikke miste så mye varme, men det kreves mer energi for å sikre et godt innemiljø. Byggeforskriften i Norge krever at du må løse det ved et balansert ventilasjonsanlegg. Et ventilasjonsanlegg er fint, men det kan forenkles. Mange tilskuddsordninger er rettet mot å innføre mer teknologi, men kanskje kommer vi like langt ved å utnytte egenskapene til materialene rundt oss?

5 GODE GRUNNER TIL Å VELGE TRE FOR MILJØETS SKYLD

  • Tre er en fornybar naturressurs
  • Bruk av tre bidrar til å motvirke drivhuseffekten
  • Norske skoger drives etter prinsipper som gjelder for en bærekraftig skogsdrift
  • Treindustri er en ren og ressurseffektiv industri
  • Norsk treindustri utnytter råvarene fullt ut
Copyright på alt innhold og bilder tilhører Bergene Holm AS
Bergene Holm AS har ikke ansvar for innhold på sider det linkes til
Utviklet av Aplia - Powered by eZ Publish