Ofte stilte spørsmål
Alle
Ja, alle våre paneler kan bestilles i valgfri NCS-kode (malingsfarge).
Cu-impregnert trevirke har høy råtemotstand og har betydelig lengre levetid enn uimpregnert trevirke. Dette er godt dokumentert gjennom fagmiljøets felttester, laboratorieforsøk og gjennom lang bygningserfaring med impregnerte terrassebord. I tillegg til lang holdbarhet er trykkimpregnert terrassebord svært økonomisk gunstig.
Industrielt behandlet kledning er påført nytt og ueksponert tre som sikrer den beste vedheften. Man vil unngå synlige krympestriper etter montering og kledningen kan monteres uavhengig av årstid. Behandlingen er påført med riktig påleggsmengde i henhold til vår malingsleverandørs anbefalinger og er både tids- og kostnadsbesprarnede. Du kan lese mer om fordelene med ferdig behandlet kledning i linken under.
Les merKvistfri panel er panel av sløyd kvalitet. Sløyd er selve betegnelsen på "indrefileten" av trestokken, og panel av denne kvaliteten har nærmest ikke synlig kvist i treverket. I sorteringen tillater vi kvist på inntil 10 mm.
Fotlist, også kalt gulvlist, brukes i overgangen mellom vegg og gulv.
Bruk syrefaste skruer som er egnede innfesting av terrassebord. Skruene må være tilpasset terrassebordets dimensjon: Bruk minimum 45 mm lange skruer til 21 mm tykke bord, 55 mm lange til 28 mm tykkelse og 75 mm til 34 mm tykkelse.
Konstruksjonvirke, ofte kalt k-virke, er trelast som er sortert med hensyn til styrke. Materialene er et ingeniørmateriale som kan beregnes både statisk og brannteknisk og vanlig bruk er bjelkelag, takbjelker, taksperrer og stendere. Det er noen visuelle krav, men utseende kommer i andre rekke siden materialene ofte bygges inn i konstruksjoner.
Før montering må kledningen lagres flatt, tørt og stabilt, med minst 10 cm klaring fra terreng. Utendørs må kledningen være tildekket slik at den lagres luftig og ikke blir eksponert for direkte sollys eller fukt. Bakken må dekkes til med plast/presenning hvis det er fare for at underlaget fukter opp kledningen. Kledningen skal monteres så raskt som mulig etter at pakkens stropper og emballering er åpnet.
Bølge Smal krever minimum 20 cm diameter for en 360 graders bue. Dette tilsvarer 25 stk for å komme rundt hele søylen. Bølge Bred krever minimum 27 cm diameter for en 360 graders bue. Dette tilsvarer 23 stk for å komme rundt hele søylen.
Dersom du spikrer veldig nært enden av listverket, kan det føre til sprekk. Spikeren bør ikke plasseres nærmere enden enn ca. 3-4 cm. Det kan også være lurt å forbore, spesielt når du skal montere lister i et hardt treslag som for eksempel eik.
Ved å lese en bjelkelagstabell for terrasse, vil man se hvilke dimensjoner som kan benyttes på ulike bjelkeavstander og spennvidder. Se vår byggeguide "Bygge terrasse og platting" for mer informasjon.
Les merUbehandlet konstruksjonvirke av gran kan fint benyttes inne, også fingerskjøtet konstruksjonvirke. Cu-impregnert konstruksjonsvirke er til utvendig bruk, og er ikke emisjonstestet til innendørs bruk.
Om du skal benytte en eller to festemidler på kledningen, vil variere med hva slags type, dimensjon og om det er liggende eller stående kledning du skal montere. Se vår monteringsanvisning for mer detaljer.
Les merFuktigheten i norske boliger varierer med årstidene. Innvendig panel, som er et levende naturmateriale, vil helt naturlig krympe og svelle i takt med luftfuktigheten. Derfor er det viktig å la panelet få ligge og stabilisere seg i det klimaet og det rommet det skal settes opp i. Dette kalles akklimatisering. Aller helst bør du måle fuktinnholdet før montering. Da unngår du at bordene krummer og kryper mer enn det som er naturlig. Les mer om dette i produktets FDV.
Les merJa, du kan skjøte taklister. For penest resultat skråskjærer man skøten med 45 grader, og limer skjøten ved montering.
Når du skal vaske impregnerte terrassebord, bør du bruke egnede rensemidler for terrasse, spesielt hvis det er sopp eller alger på treverket. For lettere vask, kan du bruke vann med et lett vaskemiddel (f.eks. Zalo eller Jif). Bruk alltid godt med rent vann etter vask for å fjerne alle såperester. Bruk av høyttrykkspyler må gjøres med forsiktighet. Terrassen skal rengjøres jevnlig, minimum årlig, men hyppigere rengjøring kan etter forholdene være nødvendig. Rengjøring må også alltid gjøres ved begroing av sopp eller alger. For mer informasjon om rengjøring av terrassebord, les produktets FDV.
Les merEndeved og kappflater på alt treverk som eksponeres for fukt bør endebehandles. Det vil si at du bør påføre grunning og maling/beis i flere strøk. Dette gjøres for å redusere fuktopptak da endeved har et mye større fuktopptak enn flatsider og kanter.
NORD-kledningen er et ferdig behandlet produkt. Du trenger derfor ikke male eller beise, med unntak av væreksponert endeved.
Nei, våre interiørprodukter er kun ment for innvendig bruk. Disse produktene er ikke beregnet for å tåle luftfuktighet og de påkjenningene som er utendørs.
Vårt malte listverk leveres med en glansgrad på 20-25.
Cu-impregneringen sørger for en høy råtemotstand som er gir terrassebordene en lang levetid uten overflatebehandling. Når det gjelder det visuelle, vil en regelmessig overflatebehandling imidlertid redusere sprekk og deformasjoner som oppstår med tid og vær, siden treverket beskyttes bedre og fuktopptaket i treet reduseres.
C14 benyttes i all hovedsak i konstruksjoner der det ikke stilles særlig krav til styrke. Eksempel på dette er forskaling til betongarbeider. For konstruksjoner som skal være bærende og styrkeberegnes, skal styrkeklasse C24 benyttes.
NORD leveres kun i én farge – værgrå. Ønsker du å skifte farge kan du overflatebehandle kledningen med tradisjonell maling/beis, men etter en stund med værpåvirkning må du skrubbe overflatene godt for å fjerne løse fibre før du overflatebehandler.
For å unngå råteskader og misfarging bør du montere kledning minst 30 cm over bakken, ifølge anbefalinger fra SINTEF Byggforsk. Dette hindrer at vann spruter opp fra bakken og ødelegger treverket.I noen tilfeller kan avstanden være litt mindre – men aldri under 10 cm. Det forutsetter at det er lite slagregn, at du har god kontroll på takrenner og nedløp, at taket har godt utstikk, og at bakken består av grove masser som hindrer vannsprut.
Mørke farger blir veldig varme når sola står på veggen og kan utløse harpiksutslag, ofte i forbindelse med kvist på furu. Helt uavhengig av behandling vil innholdet av mye ekstrativstoffer i furua gjør at noe svetting av harpiks kan komme på og rundt kvist og andre steder. Dette er ingen feil, men en naturlig reaksjon i treet.
Bruk av varmeforsinkede/galvanisert spiker kan medføre en misfarging i form av tynne striper ned fra spikeren og på kledning som ikke blir overflatebehandlet. Stripene kommer antagelig fra selve galvaniseringen og kan forhindres hvis du forsiktig flekkmaler spikeren med for eksempel beis rett etter montering.
Til kledning bør du bruke syrefaste festemidler. Dersom du bruker galvaniserte eller belagte festemidler, må disse overflatebehandles umiddelbart etter montering – ellers kan det oppstå misfarging på kledingen. I kystnære områder er det spesielt viktig å bruke syrefaste festemidler. Kledningsskruer er det anbefalte festemidlet da det reduserer deformasjoner og forskyvninger i kledningen.
Nei, du trenger ikke å male eller beise NORD-kledningen. Den leveres ferdig behandlet og har en diffusjonsåpen overflate som gjør at fukt tørker raskt ut. Kledningen er også impregnert for å beskytte mot råte og sopp, selv over lang tid.Dersom du likevel ønsker å male eller beise for utseendets skyld, kan du gjøre det som på vanlig impregnert treverk. Husk å grunne og overflatebehandle endeved, kuttflater, spikerhull og andre ubehandlede flater nøye – helst rett etter montering.
Kledningens levetid eller brukstid avhenger av mange forhold. Byggets konstruksjon og klima vil også ha en betydning. For mer informasjon se produktets FDV.
Les merUtvendig kledning er det ytre laget på husets vegger – som en regnfrakk som beskytter bygget mot vær og vind. Kledning finnes i mange profiler, størrelser og behandlinger, og kan monteres både stående og liggende, avhengig av hvilken stil og type du velger.
Vask og rengjøring er beskrevet i kledningens FDV-dokumentasjon. Det er også viktig å lese fremgangsmåte som er beskrevet på vaskemiddelet som skal velges. Les mer i produktets FDV.
Les merFargeuttrykket på NORD-kledningen blir til under trykkimpregneringen og er ikke påført maling eller beis. TRYR og ÆDEL er påført to strøk.
Glansgraden på grunningen er matt, 5-års systemet (mellomstrøk) er halvmatt med ca. 25 i glansgrad. 10-års systembehandling er halvblank med ca. 40 i glansgrad.
Våre kledninger kan overflatebehandles med oljebeis, oljedekkbeis, oljemaling, vanntynnet alkyd/akryl toppstrøk eller tilsvarende produkter fra et anerkjent fabrikat. Følg alltid leverandørens anbefalinger for påføring og vær oppmerksom på at du samtidig kan endre noe av produktets opprinnelige egenskaper.
Dersom du ser lyse striper eller merker på NORD-kledningen, kan det være forårsaket av veps. Vepsen gnager på treverk som ikke er overflatebehandlet, som for eksempel NORD eller Cu-impregnert kledning, for å hente cellulose til bolbygging.De spiser kun det ytterste laget med cellulose, og dette påvirker ikke råtebeskyttelsen, som er trykket inntil 3 mm inn i NORD-kledningen. Etter hvert som treverket gråner naturlig, vil fargen jevne seg ut, såfremt ikke nye veps gnager mer.
Levetiden på TRYR avhenger av flere faktorer – blant annet hvordan huset er bygd, hvilket klima det står i, og hvordan kledningen vedlikeholdes. Du finner mer informasjon i produktets FDV-dokumentasjon.
Les merEn overligger er det kledningsbordet som monteres ytterst, altså foran det neste bordet. Det dekker over underliggeren, som ligger nærmest veggen. Begrepene brukes ofte ved tømmermannskledning, der kledningen monteres med både over- og underligger
Stående kledning betyr at kledningsbordene monteres vertikalt – altså oppover langs veggen. Typiske kledningstyper som monteres stående er Rektangulær (tømmermannskledning) og Dobbelfals Tett og Dobbelfals Rett . En liggende kledning er der kledningsbordene monteres horisontalt. Typiske kledningstyper som monteres liggende er Dobbelfals 28 grader (gammel) og Dobbelfals 60 grader (ny).
Vannbrett brukes over og under vinduet/dør for at vann skal renne bord fra vinduet og ned på bakken. Vannbrettet monteres ofte sammen med beslag.
Et omlegg mellom kledningsbordene er et mellomrom skal skal gi rom for krymping og svelling av treverket. Omlegget må være så stort (ofte på 20-25 mm) at vanlig krymping, kuving og unøyaktigheter under montering ikke skaper problemer.
Festemidler skal være syrefaste. Fasade-/kledningsskruer er det anbefalte festemidlet da det reduserer deformasjoner og forskyvninger i kledningen, men fasadespiker med høy uttrekksmotstand og god langtidsforankring er også egnet. Les mer på hjemmesiden vår: hvordan sett opp kledning.
Les merIngen kledning er helt vedlikeholdsfri. Alle typer krever ettersyn, vask og eventuelle utbedringer – særlig av klimautsatt endeved, som bør etterbehandles ved behov. NORD er en kledning som ikke krever at du beiser eller maler. TRYR tåler også å stå uten etterbehandling og vårt 10-års malesystem kan stå lenge før den må etterbehandles. For mer informasjon, se produktenes FDV.
Les merI utgangspunktet kan du benytte alle tradisjonelle kledninger selv nær sjø, såfremt byggets konstruksjon tar hensyn til klimapåvirkningene de utsettes for. Det vil si godt takutstikk, god lufting bak kledningen, ingen vannfeller, en god overflatebehandling og riktig vedklikehold. Er det stor fare for råte, er Cu-impregnert som TRYR et trygt valg. NORD har også en god råtebeskyttelse.
Det finnes ingen fasit for hvor ofte kledning må etterbehandles – det avhenger av både klima, værforhold og hvordan bygget er utformet. Beiset kledning krever som regel hyppigere vedlikehold enn malt kledning. Derfor bør du følge med og vedlikeholde kledningen ved behov for å sikre lang levetid og at utseende holder seg. Se mer informasjon i våre FDVer.
Les merSom alle trefasader, vil også NORD gjennomgå en endring ved påvirkning av sol og regn. Denne slitasjen vil gå vesentlig raskere enn på tradisjonelle kledninger med maling og beis som inneholder bindemidler. Når pigmentene blir slitt bort, starter den naturlige gråningen og treet begynner å gjennomgå en fotokjemisk nedbrytning ved at ligninen i treet får en gulbrun farge. Når disse blir vasket ut av nedbør, vil den naturlige gråningen starte. Denne prosessen skjer i ulikt tempo avhengig av klimapåvirkning, samt treets naturlige "modningsfaser". NORD kan derfor få et preg av brunt, før det blir naturlig grått igjen. Sørvendte vegger med liten regnpåvirkning vil få et brunlig preg og man vil kunne oppleve at den naturlige gråningsprosessen ikke foregår jevnt på fasaden. Detaljer som under takutstikk ol. vil kunne lage fargeforskjeller, noe som pigmenteringen på NORD på sikt vil utjevne en del. Også enkelte partier, som rundt kvister, vil ha en litt større ruhet på grunn av motved og fordi de holder på pigmentene lengre.
Maling dekker underlaget slik at fargen blir helt ensartet i den fargen som er valgt. Du vil fortsatt se ujevnheter i underlaget, men fargen er helt lik overalt. Beis er en behandling som gir treverket farge uten å skjule nyanser som årringer og kvist. Du må regne med litt oftere vedlikehold med beis enn med maling.
En underligger er det kledningsbordet som monteres innerst, altså nærmest lektene. Det ligger bak det neste bordet – som kalles overligger. Disse begrepene brukes spesielt ved montering av tømmermannskledning, der bordene legges som over- og underligger
Valg av tresort til kledning henger direkte sammen med treslagets evne til å ta opp fuktighet ved væreksponering. Gran, som er det klart vanligste treslaget brukt til kledning i dag, har gode fuktavvisende evner både i kjerne og yteved. Gran er også enkel å overflatebehandle. Dersom det skal settes opp kleding på hus eller hytte på et svært værutsatt sted, bør trykkimpregnert klednig vurderes. Denne vil da være av furu.
Vår malingsleverandør Teknos anbefaler akrylmaling som da oftest har lengst vedlikehold intervaller.
Et musebånd er et profilert metallbånd som monteres nederst på veggen, mellom kledningen og spikerslaget. Det hindrer mus i å komme inn bak kledningen, samtidig som det fortsatt lar luft og fukt slippe ut – noe som er viktig for å unngå råte. Musebåndet monteres før kledningsbordene.
Under nedtørking av treet er det vanlig at trevirket tørker i forskjellige retninger. Dette skaper spenninger i treet som ofte resulterer med sprekk i kvist. Etter du har montert kledningen, og særlig i de tørre periodene av året, vil det også kunne komme enkelte sprekkdannelser i treet. Riktig innfesting og plassering av festemidlene er viktig med tanke på sprekk og deformasjoner, og kledningens fuktinnhold bør kontrolleres før montering. Ender er utsatt og det er viktig at du behandler væreksponert endeved med grunning/overflatebehandling under eller rett etter montering for å forhindre stort fuktopptak eller rask uttørking. På kledningsflatene kan det oppstå små, korte og grunne tørkesprekker. Disse sprekkene reduserer ikke kledningens holdbarhet og skal overflatebehandles snarest mulig. Skulle de oppstå dype eller gjennomgående sprekker må du eventuelt vurdere om det skal utbedres.
Du kan bruke tradisjonelle grunninger og beis til dette, men vi har ferdig pigmentert 3-litersspann med beis som er godt egnet. Denne påføres minimum to strøk, gjerne flere på væreksponerte kappflater.
Endepløying er når det er høvlet en not og fjær i enden på kledningen. Det gjør at bordene kan skjøtes fortløpende på veggen, i motsetning til bord som må skjøtes på spikerslagene.
Etter vasking bør kledningen få tørke i minst en uke før et eventuelt nytt strøk maling påføres. Godt forarbeid og grunning gir en garanti for at malingen/dekkbeisen holder lenger. Er malingen hel, sparer du penger ved å vaske istedenfor å male. En mellomvask kan være mindre omstendelig enn en vask før maling. Ikke bruk kraftvask-produkter hver gang. Bruk heller vanlige vaskemidler.
En hjørnekasse er en utvendig konstruksjon som brukes i hjørnene på hus med liggende kledning. Den beskytter endene på kledningsbordene, gir et pent og ryddig utseende, og kan tilføre huset et særpreg.Hjørnekasser bygges ved å lage en slags “kasse” rundt hushjørnet, som dekker skjøtene mellom kledningsbordene. Dette hindrer fukt i å trenge inn i bordendene og forlenger levetiden på kledningen. I tillegg gir det en jevn og solid avslutning på hjørnet, noe mange synes er både praktisk og estetisk.
For å unngå råteskader i kledningen er det viktig at du gjør det vanskelig for fukt å trenge inn. Riktig utlekting og montering er derfor svært viktig. Gode takutstikk, tilstrekkelig avstand til terrreng, riktig beslag og detaljutforming som begrenser fuktopptaket er viktig for å redusere påkjenningene på kledningen. Riktig overflatebehandling med jevne vedlikeholdsintervaller er i tillegg essensielt.
ÆDEL-beisen er ment for behandling av endeved, men ønsker du å beise større flater, kan du beregne et forbruk på ca. 5-6 m² per liter.
Kledningskolleksjonene våre er delt inn i tre grupper, basert på behandling: 1. Impregnert: NORD, TRYR og Impregnert som er malt. Dette er kledningstyper som er trykkimpregnert med råtemidler og tåler stor fuktpåvirkning. 2. Malt: Grunnet 2 år, malt 5 år og malt 10 årssystem. Dette er grankledninger med dekkende overflatebehandlinger. 3. beiset: Ædel. Dette er en grankledning som er overflatebehandlet med en transparent overflatebehandling.
Dimensjonen som skal benyttes på lektene bak kledningen vil variere med hvor mye lufting som trengs og festemidlene som skal benyttes. For mer detaljer se vår monteringsanvisning.
Les merPå over- og underligger bør du benytte en skrue eller spiker som plasseres midt på bordet på underliggeren, og på overliggeren plasseres festemidlene litt fra omlegget slik at de ikke går igjennom underliggeren. På dobbelfalset kledning plasseres festemiddelt ca. 25-30 mm fra overfalsen slik at du får en god klemeffekt til nabobordet. For mer detaljer se vår monteringsanvisning.
Les merLengdeskjøting av rektangulær/tømmermannskledning (ikke endepløyde) kledningsbord bør unngås så langt det er mulig. Endeveden suger vann slik at det kan oppstå lokale råteskader og overflatebehandlingen nær skjøtene er utsatt for avflassing. Skjøtene bør derfor forsegles grundig med maling/beis. Hvis du likevel må skjøte, bør skjøtene plasseres så høyt opp på veggen som mulig og ligge på et spikerslag. Skjøten skal kappes i en fallende vinkel på 15-20 grader og skjøtene forsegles grundig med maling/beis. Stikkspikre hvert av bordene nær skjøten.
Endeved har et stort fuktopptak og alle kappflater og endeved som får en klimapåvirkning må behandles godt med flere strøk grunning og maling/beis. Endebehandlingen må også gjentas nøye når du skal vedlikeholde kledningen med overflatebehandlingen.
Fasade-/kledningsskruer er det anbefalte festemidlet da det reduserer deformasjoner og forskyvninger i kledningen, men fasadespiker med høy uttrekksmotstand og god langtidsforankring er også egnet. Du kan lese mer under.
Les merTreverk beveger seg naturlig når fuktigheten i lufta endrer seg. I bredden kan du regne med at kledningen utvider eller krymper med omtrent 0,26 prosent for hver gang fuktinnholdet endrer seg med 1 prosent. Det betyr at en endring på 4 prosent i fuktinnhold gir omtrent 1 prosent dimensjonsendring i bredde. I lengderetningen er bevegelsene mye mindre – men kan beregnes til 0,01 prosent krymping.
Alle våre produkter selges gjennom byggevareforretninger. Vi har avtale med de fleste byggevarekjeder. Se oversikt her.
Les merNORD-beisen er ment for behandling av endeved, men ønsker du å beise større flater, kan du beregne et forbruk på ca. 5-8 m² per liter.
Innfestingen må utføres slik at kledningen kan bevege seg mest mulig fritt og festemidlene må aldri gå gjennom to overlappende bord. All kledning må monteres slik at spikerens eller skruens hode flukter (går i ett) med overflaten av kledningsbordet. For mer detaljer om innfesting, se vår monteringsanvisning.
Les merKledningen bør monteres med cirka 10 mm klaring ned mot vannbrettet. Dette gir nok plass til å behandle endeveden skikkelig og beskytter treverket mot fukt. I tillegg bør alle kledningsbord skråkappes med 15–20° i bunnen, slik at regnvann renner av lett og ikke trekker inn i endeveden.
Skjøter bør i størst mulig grad unngås. Endeveden suger vann slik at det kan oppstå lokale råteskader og overflatebehandlingen nær skjøtene er utsatt for avflassing. Skjøtene bør derfor forsegles grundig med maling/beis. Eventuelle skjøter bør spres jevnt over veggflaten.
Råstoffet vi produserer kledning av har ett fuktinnhold på 17 % ± 2 %. Dette er ett fuktinnhold som fungerer fint ved montering året rundt. Det er derfor viktig å lagre kledningen riktig før montering slik at du holder dette fuktinnholdet omtrent på samme nivå til du skal montere. Se vår monteringsanvisning. Hva som anbefales av fuktnivå i kledningen når den skal overmales, vil variere litt fra malingsprodukt og produsent, så les hva som er beskrevet på valgte maling før man starter malearbeidet.
Les merJa, Cu-impregnert furu er råtebehandlet helt inn til kjerneved og har en høy holdbarhet mot råte. Du vil kunne oppleve litt mer deformasjoner og sprekk i kledningen enn for en malt variant, og uttrykket vil bli værgrått ved klimapåvirkning. Gråningen vil gå senere på fasadene som ikke er så solpåvirket , og du vil oppleve at det kan bli litt varierende uttrykk på steder der det for eksempel er takutstikk ol.
Når du skal overflatebehandle kledningen, bør ikke fuktighetsgraden overstige 18 prosent.
Sopp på kledning er et økende problem i Norge. Årsaken er en kombinasjon av mer forurensing i lufta og at vintrene har blitt både mildere og fuktigere. I tillegg brukes det i dag ofte midlere produkter til overflatebehandling, noe som gjør treverket mer utsatt for soppangrep. Ikke all sopp er farlig. Svertesopp, for eksempel, er først og fremst et kosmetisk problem. for å unngå dette bør du vaske huset jevnlig. Alle hus har fuktfeller, som regel på steder du ikke ser. Sjekk derfor alle steder der du antar at det kan samle seg vann når det regner. Dersom endeveden på stående kledning ikke er godt forseglet, kan den kapillært trekke vann oppover i veden. Fast og frisk endeved bør derfor tettes med maling.
Levetiden på kledningen kan variere mye avhengig av hvor i landet du bor. Klima, fuktighet, solforhold og vind spiller en stor rolle for hvor lenge kledningen holder seg i god stand. Vi er av den oppfatning at trekledning i innlandsstrøk, inkludert Østlandet og Trøndelag, bør kunne forventes å ha en levetid på 50 til 100 år – forutsatt at kledningen blir vedlikeholdt. Det finnes også eksempler på trekledning som har holdt i over 200-300 år. På Vestlandet og andre værutsatte steder, der det er mye nedbør og vind, kan levetiden være kortere. Men dersom huset er plassert gunstig i terrenget, for eksempel med god lufting og lite direkte værpåvirkning, er det fullt mulig å oppnå svært lang levetid også der. Husk at moderne byggemetoder først ble fanlig rundt 1950-1955, så mange erfaringer vi har i dag, bygger på nyere praksis. Ønsker du å vite mer om hvordan gamle hus ble bygdt og vedlikeholdt, anbefaler vi å se på informasjon fra Riksantikvaren.
Du lekter ut kledningen for å lage en luftespalte fra vindtettingen og kledningens bakside. Det vil med stor sannsynlighet komme fukt i form av kondens og regn som trenger gjennom kledningens skjøter, og denne fukten må få mulighet til å renne bort og kledningen tørke.
TRYR-beisen er ment for behandling av endeved, men ønsker du å beise større flater, kan du beregne et forbruk på ca. 7-10 m² per liter.
For mange handler valg av veggkledning først og fremst om hvordan huset skal se ut – men det er flere ting du bør ta med i vurderingen enn bare om du skal ha stående eller liggende kledning.Værforholdene der du bor spiller en viktig rolle når du skal velge type kledning og planlegge vedlikeholdet. Det norske klimaet varierer mye, og det påvirker både hvilket kledningstyper som egner seg best og hvor ofte kledningen bør behandles. I områder med mye regn og fukt – som på Vestlandet og ved kysten – er det vanlig å bruke liggende og impregnert kledning, spesielt på hus og hytter nær sjø og saltvann.Flere og flere velger industrielt behandlet kledning for å spare tid og forlenge levetiden på fasaden. En industriell behandling påføres nytt og tørt treverk under kontrollerte forhold – før treet utsettes for vær, vind og sollys. Dersom du går for en systembehandling med både grunning og mellomstrøk, får du en kledning som er godt beskyttet og har lang holdbarhet.For mer informasjon og tips om valg av riktig kledning og behandling, se vår brosjyre under.
Les merJa det kan det være. Eksempelvis skal en 19x148 Dobbelfals festes med en skrue eller spiker for hver lekt når den monteres liggende og to når den monteres stående. For mer informasjon, se vår monteringsanvisning.
Les merDet avhenger av profilen og dimensjonen på kledningen. For en detaljert oversikt over forbruk per m2, se vår monteringsanvisning. Husk at du må beregne inn litt kapp og svinn som naturlig kommer når man tilpasser og monterer, normalt 5-10 prosent.
Les merBeiset kledning/ÆDEL er halvblank med ca. 40 i glansgrad.
"Når du skal vaske panel, står det følgende i vår FDV: Vask skånsomt med lunkent vann tilsatt syntetisk vaskemiddel. Bruk lite vann og tørk straks av. Unngå vaskemidler som inneholder salmiakk, slipemiddel eller grønnsåpe. Vaskeklut av type microfiber skal ikke benyttes. Vi anbefaler å forhøre deg der du handler vaskemiddel."
Det tryggeste valget når du skal ha malt panel, er å velge panel som er ferdig malt fra fabrikk. Det finnes utfordringer ved å male både før og etter montering av panel. Maler du først, er risikoen større for at panelet vil kuve, siden den ikke ligger i "klem" mens malingen tørker. Grunnen til dette er at fuktigheten i malingen vil gjøre at trevirket ekspanderer på siden som er malt. Maler du etter montering, er risikoen større for å få krympestriper etter hvert som panelet beveger seg med sesongene. Derfor er det tryggeste valget industrielt malt panel.
Ja, du kan fint male over hvitlasert panel. Pass på å følge produsentens anvisning for påføring.
Strukturbørstet panel har en røffere overflate med mer struktur som gir treet et naturlig slitt uttrykk. Vårveden (som er mykere) børstes bort industrielt for å oppnå en overflate med struktur.
Fas er en skrå kant. Panel med fasede kanter er derfor panel som har skrå kanter på siden av panelbordene.
Hvor mange lengdemeter du trenger per m2, avhenger av bredden på panelet du har valgt. Du kan se tabell over antall lengdemeter per m2 basert på panelets bredde i vår monteringsanvisning i linken under. Det er vanlig å regne med at 7-10% går med i kapp, så pass på å bestille nok. Spesielt om du har valgt ferdigbehandlet panel, da det kan være nyanseforskjeller dersom du må etterfylle med en ny bestilling.
Les merMaling: maling legger seg som et heldekkende lag på treverket, men noe av treets naturlige struktur vil skinne igjennom. Dette er ekte tre Beis: beis er en mer transparent behandling, noe som betyr at den trenger inn i treverket og lar treets naturlige struktur og årringer være synlige.
Ja, vi kan produsere panel i ferdige takhøyder på bestilling.
Glattpanel er en slett overflate som er høvlet slik at bordene kommer helt tett inntil hverandre. Sprekkpanel er helt lik, men den er høvlet med 2 mm spalte. Panel vil krympe og svelle med sesongene, og dermed vil glipene mellom panelene kunne være jevne. Med sprekkpanel blir forskjellen lit mindre synlig enn med glattpanel.
Ja, vi har panel som er tykkere enn 14 mm. Vi har 21 mm på enkelte profiler i TELE-kolleksjonen, og vi leverer 18 mm panel på spesialhøvling.
Falset panel er panel som ikke har not og fjær som settes i hverandre. I stedet har panalbordene en fals som man kan legge oppå hverandre. Eksempler på slike paneler er Tide Høy og Tide Lav, Marka Rett og Marka Skrå.
Våre ferdigmalte panel og listverk er påført to strøk med maling.
Våre malte paneler leveres med en glansgrad på 15-20.
Du kan fint bruke panel på bad, men ikke i våtsoner. Skal du bruke panel på badet, anbefaler vi beiset overflate, da denne er diffusjonsåpen. Det vil si at fuktigheten som trekker inn i trevirket lettere slipper ut igjen. Malt panel er ikke like diffusjonsåpent, og dermed slipper ikke fuktigheten like enkelt ut igjen. Dette kan forårsake at vanndampen legger seg som bobler på baksiden av malingsfilmen, og malingen kan potensielt flasse av.
Les merI Norge er det lang tradisjon for å bruke furu. Men gran kommer mer og mer inn i trendbildet, og har lignende egenskaper som furu. Se gjerne eget spørsmål om forskjeller mellom furu og gran for mer informasjon.
Dersom bredden på bordene er under 100 mm, kan panelbordene festes skjult ved å spikre/skru på skrå inn fra fjærsiden på panelbordet. Pass på ikke å sette spiker rett inn i fjæra. Er panelbordene over 100 mm bredere, fraråder Treteknisk å spikre vanlig panel med skjult innfesting. Se gjerne vår monteringsanvisning for panel for mer informasjon.
Les merUtdrag fra FDV: Panel skal lagres innendørs, i et tørt og helst mørkt rom og i den plastemballasjen den kommer i. Panelet skal lagres med minst 10 cm klaring fra gulvet. Dersom rommet er solrikt, må buntene dekkes til slik at solen ikke påvirker panelet ulikt. Panel skal ikke lagres ute eller i en fuktig garasje eller kjeller. Les alltid produktets FDV før montering.
Les merDu kan fint skjøte liggende panel. Husk å lime skjøtene i tillegg til å spikre/skru.
På panelet Midnight Choir, ligger glitteret bak et lag med lakk. Dette gjør at glitteret ikke vil løsne fra panelet.
Egenskapene til furu og gran er nokså like, men det finnes noen visuelle forskjeller. Furu har bladkvister, som vil si at kvistene er formet som blad, og ofte er litt større enn på gran. Gran har mindre kvister enn furu, men det finnes gjerne flere kvister per plankebit enn på furu. På furu kommer sprekker i gjerne midt i kvisten. På gran får kvistene noe som kalles stjernesprekk, som vil si at sprekkene danner seg i et kryss. Både gran og furu vil gulne med tiden, men furu blir gjerne litt gulere enn hva gran gjør. I tillegg er det noe fargeforskjell mellom kjerneved og yteved på furu, mens på gran har kjerne- og yteved samme farge.
Ja, du kan fint kombinere ulike panelbredder. 14x95, 14x120 og 14x145 har lik not og fjær som gjør det mulig å sette ulike bredder sammen. Ubehandlet og malte paneler gir likest uttrykk mellom breddene. Når breddene er behandlet med beis, så ser vi at det kan bli fargenyanser mellom breddene. Dette på grunn av at de forskjellige breddene kan komme fra ulike steder i trestokken.
Underpanel/rupanel er et type produkt som gjerne brukes som undertak eller som settes opp på vegg bak for eksempel gips, for å gi muligheten for spikerslag. Dette gir også bedre opphengsmuligheter for eksempelvis oppheng av kjøkken.
Vårt panel leveres med fuktighetsgrad på 12-14 prosent.
Du kan fint skjøte panel i taket/himlingen. Husk å lime skjøtene i tillegg til å spikre/skru.
Før montering bør panelet være tørket (akklimatisert) til en fuktighetsgrad på rundt 12%, +/-2%. Er panelet for tørt ved montering, kan bordene utvide seg for mye og bevege seg ut fra veggen. Er panelet for fuktig ved montering, kan panelet krype så mye at den faller ut av not og fjær.
Det er ingen feil retning å montere panel. Men tradisjonelt sett har man ønsket å montere stående panel "smilende". Det vil si at kvistene peker oppover på alle panelbordene, og gir et helhetlig og mer positivt uttrykk, og kan gjøre at rommet virker høyere.
Krympestriper kommer av at panelet tørker og trekker seg sammen. Panel vil svelle og krympe når inneklimaet svinger, og dette vil ikke kunne unngås fullstendig da tre er et levende materiale. Men krympestripene kommer ofte tydeligere frem når du har behandlet panel selv. Ved ferdig behandlet panel er også fjæren overflatebehandlet, slik at krympestripene ikke blir like synlige.
Karmlist brukes til overgangen mellom vegg og vindu eller vegg og dør. Karmlisten rammer inn på en pen måte.
Spikerhull tettes med akrylmasse, sparkel eller kitt, og flekkmales med liten pensel. For best resultat, kan du gjerne male hele listen etter du har tettet over spikerhullene.
Ja, listverk må akklimatisere før de skal monteres. Utdrag fra vår FDV: Før montering er det viktig at listverket får tid til å akklimatisere. Listverk er et levende naturmateriale og vil helt naturlig krympe og svelle i takt med luftfuktigheten i rommet der den monteres. Det er derfor viktig å la listverket få ligge og stabilisere seg i det klimaet og det rommet det skal settes opp i. Da unngår du at listverket krummer og kryper mer enn det som er naturlig. Akklimatisering skal skje med buntemballasjen på. Les alltid produktets FDV før du monterer.
Les merEn kombilist har et kombinert bruksområde. Disse kan brukes både som karmlist og fotlist/gulvlist.
Taklist brukes i overgangen mellom vegg og tak
Når du monterer lister, får du en pen avslutning til gulv, vegger, tak, vinduer, dører og hjørner. Et helhetlig og gjennomført bruk av listverk, gir et pent og ryddig inntrykk av interiøret. Eksempel på dette er å velge taklist, karmlist og fot- eller gulvlist fra samme listverksserie. Du kan også bruke listverk som dekor, for eksempel som brystlister.
Det er mulig å bruke Cu-impregnert konstruksjonsvirke, men det er noen ulemper sammenlignet med å bruke terrassebord. Bredere dimensjoner vil lettere få deformasjoner og sprekk. I tillegg er konstruksjonsvirke sortert med hensyn til styrke, og det visuelle vektlegges med andre ord ikke på samme måte som på terrassebord. Det kan også være noe større variasjon på k-virke når det gjelder hvor i tømmerstokken råstoffet er tatt, og dette vil også innvirke med hensyn til deformasjoner og sprekk.
Alt treverk vil sprekke opp over tid, avhengig av bruk, værpåvirkning og vedlikehold. Terrassebord er noe av det mest værutsatte på et hus, og sprekk vil uansett forekomme i varierende grad over tid.
Terrassebord produseres etter prinsippet beste flatside, dvs. at sorteringskriterene er vektlagt på en side og du kan oppleve at det er litt avvik fra kriteriene på motsatt side. For å få et penest mulig uttrykk bør terrassebord derfor monteres med den beste siden opp, det vil si den siden som ser penest ut. Du vil da kunne oppleve at bordene kuves litt forskjellig. Ønsker du å montere bordene slik at du får en kuv som lar vannet renner sideveis av bordene, må årringretningen monteres opp. Det vil si at årringene skal smile sett fra enden.
Trykkimpregnert trevirke faller under avfallstype "behandlet trevirke" og må derfor leveres til anlegg som er godkjent for slikt avfall. Du kan ikke brenne behandlet tre.
Generelt vil det holde med ett strøk terrassebeis, men følg bruksanvisningen til produsenten for optimalt resultat.
Terrassebord bør ikke festes med spiker, da det vil være stor sannsynlighet for at spikeren kan bli løftet opp fra bordene. Spikerhoder som stikker opp kan i tillegg skade brukere av terrassen. Skruer er derfor et bedre alternativ.
Hvilket mellomrom man skal benytte mellom terrassebordene er litt avhengig av fuktigheten i bordene. Du må alltid montere med litt mellomrom slik at de ikke sveller helt inntil hverandre ved lange nedbørsperioder. Samtidig ønsker man ofte ikke for stort mellomrom mellom bordene når de krymper under tørre perioder. Har de blitt lagret under tak og tørket i en periode, må du montere med et større mellomrom enn hvis de er nyproduserte og fuktige, men ofte er det en variasjon i fuktigheten fra bord til bord (og fra ende til ende) og man må ha et fokus på dette ved montering.
Endene på terrassebord bør behandles med for eksempel en terrassebeis. Dette vil redusere fuktinntrenging og sprekk. Dette bør gjøres også når bordene skjøtes.
Hvilken dimensjon du velger på terrassebordene er avhengig av hvilket uttrykk du ønsker. Grove dimensjoner og brede gulvbord gir et flott og solid inntrykk. Smale og tynne gulvbord virker nettere, spesielt på mindre utegulv.
Hvor ofte du må overflatebehandle terrassen er litt avhenig av slitasje og hva slags produkter man benytter. Hyppigheten er normalt er fra 1 til 3 år.
Når du skal velge terrassebord, kan det være fint å huske på at pris og kvalitet ikke nødvendigvis henger sammen. Våre Cu-impregnerte terrassebord er en bestselger år etter år, fordi kvaliteten er god og prisen er lav. For et varig og flott utegulv anbefaler vi 1. sort bord med dimensjon 28x95 eller 28x120 mm. Velger du dimensjon 21x95, bør senteravstand mellom bærebjelker ikke være mer enn 40 cm.
Større bredde på terrassebordene gir større mulighet for sprekk. Tykkelse på terrassebordet har ikke så stor innvirkning på sprekk, men her innvirker råstoffet og hvor i tømmerstokken dette er tatt ut.
Den ytre bærebjelken må plasseres så langt frem at terrassebjelkene ikke får et overheng på mer enn 30 cm.
Når du skal overflatebehandle terrassebordene, er det en fordel med overskyet vær uten nedbør, og at temperaturen er over ti grader i lufen. Dersom det kommer en regnbyge, eller solen står dirkete på terrassen under behandling, kan dette ødelegge resultatet. Les alltid veiledning fra produsenten av overflatebehandlingen du skal benytte.
Generelt sett kan man si at impregneringen øker levetiden minst 5 ganger i forhold til uimpregnert yteved ved lik bruk. Ved riktig bruk, byggeteknikk, overflatebehandling, vedlikehold osv., vil Cu-impregnerte terrassebord kunne vare i ca. 30 år (teknisk levetid). Ved gunstige og optimale forhold kan levetiden økes betraktelig. Det må skilles mellom teknisk og estetisk levetid. Estetisk levetid kan oppfattes lavere.
Om lagring før montering, står det følgende i vår FDV: Terrassebordene skal lagres plant/flatt, stabilt og med minst 10 cm klaring fra terreng. Utendørs må de være tildekket på en slik måte at de lagres luftig og ikke blir eksponert for direkte sollys og oppfukting. Produktet skal monteres så raskt som mulig etter at pakkens stropper og emballering er åpnet.
Les merNår du skal overflatebehandle terrassebordene, må de være tilstrekkelig tørre, noe som kan ta 6-8 uker etter montering hvis fuktinnholdet var høyt under montering. Terrassebeis takler ofte litt varierende fukt, men les produsentens anbefaling. Bruk fuktmåler eller mål bredden på terrassebordene hvis du er usikker på om terrassen er tilstrekkelig tørr. Bredden på bordene skal være opprinnelig bredde eller smalere.
Rillet terrassebord vil ikke slites eller flises opp i høyere grad enn vanlige terrassebord. Derimot vil små sprekker eller slitasjeskader være mindre synlig over tid, ettersom rillet terrassebord har mer tekstur enn en glatt overflate.
Ja, alt treverk - uavhengig av behandling, vil etterhvert få en grå overflate om den ikke vedlikeholdes med terrassebeis eller lignende. Så selv om Cu-impregnert furu har en grønnfarge ved montering vil bordene bli grå over tid. Dette svekker ikke holdbarheten på terrassebordet.
C24 er en høyere styrkeklasse enn C14. I en C14 sortering er en del flere styrkereduserende kriterer tillatt enn i en C24 sortering og kan eksempelvis inneholde mer og større kvist, ha mer deformasjoner og annet.
Bjelkelag er det som skiller konstruksjoner fra andre elementer. Eksempler på dette er mellom en bygnings etasjer, eller mellom et terrassegulv og bakken. Når et bjelkelag ligger mellom to etasjer, så blir bjelkelaget gulvet i etasjen over og taket i etasjen under.
Les merBjelkelagstabellen er et verktøy for dimensjonering av bjelkelag mellom etasjer (etasjeskiller) eller dimensjonering av et bjelkelag til terrasser. Det finnes egne bjelkelagstabeller for innendørs bjelkelag, og en for utvendige terrasser.
Les merTrevirke til konstruksjoner som får en fuktbelastning utendørs bør være Cu-impregnert. Husk alltid å montere Cu-impregnert i impregneringsklasse AB luftig og uten bakkekontakt.
Fingerskjøting er en industriell prosess der vi freser ut spor i endene av konstruksjonsvirke, og limer sammen flere biter etter hverandre. Vi produserer lengder opp til 13 meter på våre fingerskjøtingsanlegg. Styrken i skjøten blir like god som "hel ved".
Begrepet utlekting brukes vanligvis når en skal lage en ventilerende luftespalte bak kledningen.
Sløyfer, lekter og rekker produseres som oftest i en kombinasjon av høvling og splitting, og er ikke styrkesortert. De har et rektangulært tverrsnitt med skarpe, avrundede eller fasede kanter. De ulike benevnelsene brukes gjerne litt om hverandre, men benevnelsene følger forskjellige dimensjoner hvor rekker har kraftigere dimensjoner enn lekter, og sløyer har de minste dimensjonene.