Gå rett til innhold

Ofte stilte spørsmål

Byggtre - Konstruksjonsvirke

Konstruksjonvirke, ofte kalt k-virke, er trelast som er sortert med hensyn til styrke. Materialene er et ingeniørmateriale som kan beregnes både statisk og brannteknisk og vanlig bruk er bjelkelag, takbjelker, taksperrer og stendere. Det er noen visuelle krav, men utseende kommer i andre rekke siden materialene ofte bygges inn i konstruksjoner.

Ubehandlet konstruksjonvirke av gran kan fint benyttes inne, også fingerskjøtet konstruksjonvirke. Cu-impregnert konstruksjonsvirke er til utvendig bruk, og er ikke emisjonstestet til innendørs bruk.

Endeved og kappflater på alt treverk som eksponeres for fukt bør endebehandles. Det vil si at du bør påføre grunning og maling/beis i flere strøk. Dette gjøres for å redusere fuktopptak da endeved har et mye større fuktopptak enn flatsider og kanter.

C14 benyttes i all hovedsak i konstruksjoner der det ikke stilles særlig krav til styrke. Eksempel på dette er forskaling til betongarbeider. For konstruksjoner som skal være bærende og styrkeberegnes, skal styrkeklasse C24 benyttes.

Dimensjonen som skal benyttes på lektene bak kledningen vil variere med hvor mye lufting som trengs og festemidlene som skal benyttes. For mer detaljer se vår monteringsanvisning.

Les mer

C24 er en høyere styrkeklasse enn C14. I en C14 sortering er en del flere styrkereduserende kriterer tillatt enn i en C24 sortering og kan eksempelvis inneholde mer og større kvist, ha mer deformasjoner og annet.

Bjelkelag er det som skiller konstruksjoner fra andre elementer. Eksempler på dette er mellom en bygnings etasjer, eller mellom et terrassegulv og bakken. Når et bjelkelag ligger mellom to etasjer, så blir bjelkelaget gulvet i etasjen over og taket i etasjen under.

Les mer

Bjelkelagstabellen er et verktøy for dimensjonering av bjelkelag mellom etasjer (etasjeskiller) eller dimensjonering av et bjelkelag til terrasser. Det finnes egne bjelkelagstabeller for innendørs bjelkelag, og en for utvendige terrasser.

Les mer

Trevirke til konstruksjoner som får en fuktbelastning utendørs bør være Cu-impregnert. Husk alltid å montere Cu-impregnert i impregneringsklasse AB luftig og uten bakkekontakt.

Fingerskjøting er en industriell prosess der vi freser ut spor i endene av konstruksjonsvirke, og limer sammen flere biter etter hverandre. Vi produserer lengder opp til 13 meter på våre fingerskjøtingsanlegg. Styrken i skjøten blir like god som "hel ved".