Gå rett til innhold

Ofte stilte spørsmål

Interiør - Panel

Ja, alle våre paneler kan bestilles i valgfri NCS-kode (malingsfarge).

Kvistfri panel er panel av sløyd kvalitet. Sløyd er selve betegnelsen på "indrefileten" av trestokken, og panel av denne kvaliteten har nærmest ikke synlig kvist i treverket. I sorteringen tillater vi kvist på inntil 10 mm.

Bølge Smal krever minimum 20 cm diameter for en 360 graders bue. Dette tilsvarer 25 stk for å komme rundt hele søylen. Bølge Bred krever minimum 27 cm diameter for en 360 graders bue. Dette tilsvarer 23 stk for å komme rundt hele søylen.

Fuktigheten i norske boliger varierer med årstidene. Innvendig panel, som er et levende naturmateriale, vil helt naturlig krympe og svelle i takt med luftfuktigheten. Derfor er det viktig å la panelet få ligge og stabilisere seg i det klimaet og det rommet det skal settes opp i. Dette kalles akklimatisering. Aller helst bør du måle fuktinnholdet før montering. Da unngår du at bordene krummer og kryper mer enn det som er naturlig. Les mer om dette i produktets FDV.

Les mer

Nei, våre interiørprodukter er kun ment for innvendig bruk. Disse produktene er ikke beregnet for å tåle luftfuktighet og de påkjenningene som er utendørs.

"Når du skal vaske panel, står det følgende i vår FDV: Vask skånsomt med lunkent vann tilsatt syntetisk vaskemiddel. Bruk lite vann og tørk straks av. Unngå vaskemidler som inneholder salmiakk, slipemiddel eller grønnsåpe. Vaskeklut av type microfiber skal ikke benyttes. Vi anbefaler å forhøre deg der du handler vaskemiddel."

Det tryggeste valget når du skal ha malt panel, er å velge panel som er ferdig malt fra fabrikk. Det finnes utfordringer ved å male både før og etter montering av panel. Maler du først, er risikoen større for at panelet vil kuve, siden den ikke ligger i "klem" mens malingen tørker. Grunnen til dette er at fuktigheten i malingen vil gjøre at trevirket ekspanderer på siden som er malt. Maler du etter montering, er risikoen større for å få krympestriper etter hvert som panelet beveger seg med sesongene. Derfor er det tryggeste valget industrielt malt panel.

Ja, du kan fint male over hvitlasert panel. Pass på å følge produsentens anvisning for påføring.

Strukturbørstet panel har en røffere overflate med mer struktur som gir treet et naturlig slitt uttrykk. Vårveden (som er mykere) børstes bort industrielt for å oppnå en overflate med struktur.

Fas er en skrå kant. Panel med fasede kanter er derfor panel som har skrå kanter på siden av panelbordene.

Hvor mange lengdemeter du trenger per m2, avhenger av bredden på panelet du har valgt. Du kan se tabell over antall lengdemeter per m2 basert på panelets bredde i vår monteringsanvisning i linken under. Det er vanlig å regne med at 7-10% går med i kapp, så pass på å bestille nok. Spesielt om du har valgt ferdigbehandlet panel, da det kan være nyanseforskjeller dersom du må etterfylle med en ny bestilling.

Les mer

Maling: maling legger seg som et heldekkende lag på treverket, men noe av treets naturlige struktur vil skinne igjennom. Dette er ekte tre Beis: beis er en mer transparent behandling, noe som betyr at den trenger inn i treverket og lar treets naturlige struktur og årringer være synlige.

Ja, vi kan produsere panel i ferdige takhøyder på bestilling.

Glattpanel er en slett overflate som er høvlet slik at bordene kommer helt tett inntil hverandre. Sprekkpanel er helt lik, men den er høvlet med 2 mm spalte. Panel vil krympe og svelle med sesongene, og dermed vil glipene mellom panelene kunne være jevne. Med sprekkpanel blir forskjellen lit mindre synlig enn med glattpanel.

Ja, vi har panel som er tykkere enn 14 mm. Vi har 21 mm på enkelte profiler i TELE-kolleksjonen, og vi leverer 18 mm panel på spesialhøvling.

Falset panel er panel som ikke har not og fjær som settes i hverandre. I stedet har panalbordene en fals som man kan legge oppå hverandre. Eksempler på slike paneler er Tide Høy og Tide Lav, Marka Rett og Marka Skrå.

Våre ferdigmalte panel og listverk er påført to strøk med maling.

Våre malte paneler leveres med en glansgrad på 15-20.

Du kan fint bruke panel på bad, men ikke i våtsoner. Skal du bruke panel på badet, anbefaler vi beiset overflate, da denne er diffusjonsåpen. Det vil si at fuktigheten som trekker inn i trevirket lettere slipper ut igjen. Malt panel er ikke like diffusjonsåpent, og dermed slipper ikke fuktigheten like enkelt ut igjen. Dette kan forårsake at vanndampen legger seg som bobler på baksiden av malingsfilmen, og malingen kan potensielt flasse av.

Les mer

I Norge er det lang tradisjon for å bruke furu. Men gran kommer mer og mer inn i trendbildet, og har lignende egenskaper som furu. Se gjerne eget spørsmål om forskjeller mellom furu og gran for mer informasjon.

Dersom bredden på bordene er under 100 mm, kan panelbordene festes skjult ved å spikre/skru på skrå inn fra fjærsiden på panelbordet. Pass på ikke å sette spiker rett inn i fjæra. Er panelbordene over 100 mm bredere, fraråder Treteknisk å spikre vanlig panel med skjult innfesting. Se gjerne vår monteringsanvisning for panel for mer informasjon.

Les mer

Utdrag fra FDV: Panel skal lagres innendørs, i et tørt og helst mørkt rom og i den plastemballasjen den kommer i. Panelet skal lagres med minst 10 cm klaring fra gulvet. Dersom rommet er solrikt, må buntene dekkes til slik at solen ikke påvirker panelet ulikt. Panel skal ikke lagres ute eller i en fuktig garasje eller kjeller. Les alltid produktets FDV før montering.

Les mer

Du kan fint skjøte liggende panel. Husk å lime skjøtene i tillegg til å spikre/skru.

På panelet Midnight Choir, ligger glitteret bak et lag med lakk. Dette gjør at glitteret ikke vil løsne fra panelet.

Egenskapene til furu og gran er nokså like, men det finnes noen visuelle forskjeller. Furu har bladkvister, som vil si at kvistene er formet som blad, og ofte er litt større enn på gran. Gran har mindre kvister enn furu, men det finnes gjerne flere kvister per plankebit enn på furu. På furu kommer sprekker i gjerne midt i kvisten. På gran får kvistene noe som kalles stjernesprekk, som vil si at sprekkene danner seg i et kryss. Både gran og furu vil gulne med tiden, men furu blir gjerne litt gulere enn hva gran gjør. I tillegg er det noe fargeforskjell mellom kjerneved og yteved på furu, mens på gran har kjerne- og yteved samme farge.

Ja, du kan fint kombinere ulike panelbredder. 14x95, 14x120 og 14x145 har lik not og fjær som gjør det mulig å sette ulike bredder sammen. Ubehandlet og malte paneler gir likest uttrykk mellom breddene. Når breddene er behandlet med beis, så ser vi at det kan bli fargenyanser mellom breddene. Dette på grunn av at de forskjellige breddene kan komme fra ulike steder i trestokken.

Underpanel/rupanel er et type produkt som gjerne brukes som undertak eller som settes opp på vegg bak for eksempel gips, for å gi muligheten for spikerslag. Dette gir også bedre opphengsmuligheter for eksempelvis oppheng av kjøkken.

Vårt panel leveres med fuktighetsgrad på 12-14 prosent.

Du kan fint skjøte panel i taket/himlingen. Husk å lime skjøtene i tillegg til å spikre/skru.

Før montering bør panelet være tørket (akklimatisert) til en fuktighetsgrad på rundt 12%, +/-2%. Er panelet for tørt ved montering, kan bordene utvide seg for mye og bevege seg ut fra veggen. Er panelet for fuktig ved montering, kan panelet krype så mye at den faller ut av not og fjær.

Det er ingen feil retning å montere panel. Men tradisjonelt sett har man ønsket å montere stående panel "smilende". Det vil si at kvistene peker oppover på alle panelbordene, og gir et helhetlig og mer positivt uttrykk, og kan gjøre at rommet virker høyere.

Krympestriper kommer av at panelet tørker og trekker seg sammen. Panel vil svelle og krympe når inneklimaet svinger, og dette vil ikke kunne unngås fullstendig da tre er et levende materiale. Men krympestripene kommer ofte tydeligere frem når du har behandlet panel selv. Ved ferdig behandlet panel er også fjæren overflatebehandlet, slik at krympestripene ikke blir like synlige.