Velg riktig listverk

Listverk er kronen på verket i et rom. Hvilken type listverk passer hos deg?

Det meste av listverk som selges i dag er hvitmalt. Ønsker man en annen farge på listene tror de fleste at det eneste valget er å ta malerkosten fatt på ubehandlet listverk.

Du kan få listverket malt eller beiset i den fargen du ønsker

Det blir oftest et bedre resultat å bestille listverket ferdig behandlet.

Tenk helhet

Vi produserer vårt listverk i serier som hører sammen. Våre listverksserier gjør det enkelt å sette samme riktig fot-, karm og taklist. Det vil si at det finnes fotlist, karmlist og taklist med tilsvarende lik profil. 

Rommet får den peneste avslutningen når du velger listverk i samme serie, og serien du velger bør være avstemt med rommets øvrige panelprofil eller tapetstil.
Vi har satt sammen 9 ulike serier og du kan se alle listene i hver serie her.

Kombiner lister

Ønsker du å fremheve et flott tak kan du sette sammen flere taklister for å oppnå en bred, dekorativ "takramme". 
Ved å kombinere og sette sammen listverk på en spennende og elegant måte, oppnår du et stilig, eksklusivt og nærmest herskapelig uttrykk.
Bærebjelker og høydeforskjeller i taket kan med listverkskombinasjoner tilpasset rommets øvrige stil oppleves som mye mer avstemt og helhetlig.

Ulike treslag

Vårt listverkssortiment består av lister i ubehandlet furu, malte og beisede furulister, eikelister med og uten lakk og hvitpigmentering og i tillegg har vi fotlister i en rekke andre treslag.

Ofte vil man at fotlisten skal matche gulvet og har du parkett i bøk eller ask så har vi fotlister som passer.

Hvitmalt, beiset eller lakkert

I dag selges nesten alt listverk med en eller annen overflatebehandling. Alle som selv har malt listverk vet at det kreves mye arbeid for å få det jevnt og pent og det er lønnsomt å bestille listverket i den behandlingen og fargen du ønsker.

Malte lister

I dag selges nesten alt listverk med en eller annen overflatebehandling. Hvitmalt er den klare bestselgeren.

To hvitfarger

Vårt standardsortiment inneholder to hvitnyanser; fargen Bomull ( S 0502-Y) og Klassisk hvit ( S 0500-N).

Våre malte lister består av spesielt egnet råstoff, som høvles i ønsket profil før det pusses maskinelt. Deretter sprøytes det på et lag UV-lakk og listen pusses på nytt. Toppstrøket består av en vannbasert maling i en av våre standardfarger eller farge etter kundens ønske. Denne behandlingen gir en heldekkende og glatt overflate. 

Etter tørking blir listens kvalitet kontrollert, den blir målt og merket med strekkoder. 

Listverk som ikke møter våre strenge kvalitetskrav blir sortert ut og eventuelt sparklet og behandlet på nytt. Dette skjer visuelt og manuelt.

Vi anser våre malte lister for grunningsmalte siden man i de aller fleste tilfeller må gå over spikerhull og småsår etter montering for å få et perfekt resultat.

Lakkerte og hvitpigmenterte lister

Våre lakkerte lister består av spesielt egnet råstoff, som høvles i ønsket profil før det pusses maskinelt. Deretter sprøytes det på et lag UV-lakk og listen pusses på nytt. Neste strøk består av vannbasert lakk med lysfilter. Dette lysfilteret filtrerer vekk UV-strålene fra sola, og gjør at trevirket beholder sin orginale farge mye lenger.

Bevar finishen

Samtidig gir lakken en hard overflate som letter rengjøring. Behandlingen gir en mattere overflate enn klarlakk.

Etter tørking blir listens kvalitet kontrollert, den blir målt og merket med strekkoder. Listverk som ikke møter våre strenge kvalitetskrav blir sortert ut. Dette skjer visuelt og manuelt.

Beisede lister

Har du beiset panel på veggen vil det gi mykere overganger dersom du velger beiset listverk.

Setergrå passer det meste - eller bestill fra vårt beiskart

Barokk Setergrå er en elegant listverkserie som er spesielt laget til panelene Setergrå og Trollhvit. Listene er sortert ut i en egen kvalitet og beiset, slik at de harmonerer med panelene. Resultatet blir panel og list ton-i-ton.

Taklisten Barokk Setergrå vil gi en perfekt avslutning på en Setergrå eller Trollhvit vegg, men kan også benyttes til vegger og overganger der grå, beisede lister er ønsket. For å behandle fot- og hjørneklosser kan våre beiser kjøpes i flasker på 30 og 500 ml.

Se våre beisfarger

HUSK PÅ

For å få en pen avslutning til gulv, vegger og tak, burde du montere lister.

Vi viser deg hvordan under Bygge selv, men vil minne deg på noen punkter som er viktige å ta hensyn til for et perfekt resultat:

  • Listene trenger å akklimatiseres

Hvis listene ikke får tid til å akklimatiseres til den luftfuktigheten og temperaturen du har i rommet, risikerer du unødvendig krymping etter at listene er montert. Det kan medfører oppsprekking, særlig rundt spikrene.

  • Ikke spikre for nær enden

Dette kan medfører oppsprekking. Spikeren bør ikke plasseres nærmere enden enn ca. 3-4 cm. Det kan ofte være lurt å forbore, særlig ved montering av lister i harde treslag.

Alternativt kan du knipe av spissen på spikeren med tang. Da blir spikeren butt og vil ikke splitte opp veden så lett.

  • Ikke "lim" sammen listverk og panel

Hvis du maler/lakker nytt tre rett etter montering kan du oppleve sprekker i overgangen mellom list og panel når treet beveger seg. Dette unngår du ved å vente med maling til etter første fyringssesong eller ved å overflatebehandle treverket før montering.

Copyright på alt innhold og bilder tilhører Bergene Holm AS
Bergene Holm AS har ikke ansvar for innhold på sider det linkes til
Utviklet av Aplia - Powered by eZ Publish