Velg riktig panel

Her kan du lese hva du bør vurdere før du velger profil, farge og montering av panel.

Valg av bruksområde, panelprofil og overflatebehandling er først og fremst et spørsmål om stil og smak. Her kan du lese hva som skiller de ulike behandlingene av panel og hva du bør tenke på når du skal velge panel. 

Panel til innvendig bruk sorteres etter ulike kvaliteter som spesielt påvirkes av kvistmengden og det generelle kvistbildet. Kvistfrie paneler har tradisjonelt vært de mest eksklusive paneltypene, men i dag er det ofte overflatebehandlingen som påvirker produktet mest. 

Valg av tresort

Panel i gran eller furu? 

Både gran og furu er velegnede treslag til innvendig panel, selv om de tilsynelatende er ganske like bør du ikke blande tresortene i et rom. Våre innvendige paneler produseres i gran og furu som standard. Normalt anses furu for å være noe mer eksklusiv enn gran. Furu har mer fargespill, men mørkner mer enn gran hvis den står ubehandlet. 

Gran

Gran noe lysere enn furu og har et litt annet kvistbilde enn furu. Kvistene er mindre og ofte fler. Gran vil ikke bli så mørkt som furu når det utsettes for sollys. Granpanel vil bli gulere, og kan ved overflatebehandling reise mere bust slik at pussing mellom strøk anbefales. I kjølerom bør panel av gran benyttes.

Furu

Furupanel er det treslaget det selges mest av når det kommer til innvendig panel. Furupanel har et vakkert kvistbilde og mer liv i trestrukturen enn gran. Det er også mulig å bestille panel i kvistfritt råstoff av furu. Uten overflatebehandling vi furu bli mørkere. Skal panel males eller beises vil vi anbefale at furupanel benyttes. Furu anbefales ikke i kjølerom eller badstue. Der er gran et utmerket alternativ. 

Valg av profil, bredde og tykkelse

Vi har nesten 20 ulike panelprofiler å velge mellom og mange av disse leveres i mange bredder. 95 mm, 120 mm og 145 mm er de vanligste. Bredere paneler benyttes ofte i hytter og større rom der det gjerne er litt takhøyde. Våre paneler Skogen og Østerdalspanel er 195 mm brede.

Utrykket med panelprofiler og bredder kan varieres til å passe enhver stil

Se her for flere stil- og profiltips.

De ulike profilene kommer også i ulike tykkelser ( fra 9 mm til 16 mm) Ved montering direkte på stendere/ spikerslag anbefaler vi at panelets tykkelse er minimum 14 mm. I himling eller ved montering utenpå eksisterende vegg kan tynnere paneler benyttes. 

Stående eller liggende montering

Panel kan monteres stående, liggende, på langs, på tvers, rett, skrått, som brystning eller i full høyde. Hva du velger er opp til deg og din smak, men med bevisst montering kan du allerede her sette et tydelig preg på interiøret. Vinduer, lys og fargevalg er også med på å skape muligheter for det spesielle. Kombiner gjerne stående og liggende montering for å skape mer dynamikk i et rom, samtidig som du ikke mister helheten. 

Tommelfinger-regler for montering av panel: 

  • Liggende panel på veggene virker dempende på takhøyden, samtidig som rommet virker bredere og lengre. 
  • Stående panel på veggene gir en illusjon av større takhøyde, samtidige som rommet virker mer luftig. 
  • I taket vil langsgående panel øke lengdeinntrykket av rommet, mens tversgående gir motsatt effekt. 

Noen av våre panelprofiler leveres i faste lengder på 2400 mm og egner seg da best stående siden det ikke trengs å kappes annet enn ved tilpassing rundt evt. vinduer og dører. 

Industriell overflatebehandling

Ved overflatebehandling av panel teller derfor de estetiske hensyn mer enn de tekniske. Formålet med overflatebehandling er i hovedsak å gjøre panelet mer dekorativt ved enten å beholde den lyse fargen, eller gi det ønsket farge. Samtidig vil overflatebehandling hindre tilsmussing og gi et mer lettvint renhold. En stor fordel med industriell påføring av overflatebehandling, er at man unngår krympestriper som ellers kan være vanskelig å forhindre dersom man behandler panelet selv. Innvendig panel utsettes normalt ikke for slitasje, uansett bruksområde. 

Industrielt behandlet panel gir følgende fordeler:

  • Flott finish 
  • Tidsbesparende 
  • Klart til å montere 
  • Beskyttet mot solens UV-stråler 
  • Behandlet helt ut i not og fjær og krympestriper unngås 

Lasert, malt, beiset eller en unik behandling med strukturbørsting, beising og et topplag med glitter? 

Se alle vår overflatebehandlinger her

Usikker på hva du skal velge?

  • Hva slags prisklasse?

Panel kommer i ulike kvaliteter og det er stor forskjell på malt kvistfritt panel i sløydkvalitet og det tynneste ubehandlede panelet.

  • Vil du spare tid ved å benytte industrielt behandlet panel?  

Mange blir overrasket over hvor rimelig industibehandlet panel er med tanke på resultat. 

  • Levetid, vedlikehold og erfaring.

Mange velger panel fordi det er tidløst, varig og har gode egenskaper for miljø og inneklima. Panel utsettes normalt ikke for slitasje og kan vare i generasjoner. 

  • Muligheter for annet uttrykk (farger) med tiden.

Trendene forandrer seg og det kan være lurt å tenke på før du velger å satse alt på en spesiell farge. Det flotte med panel er at du alltid kan beise panelet mørkere (ikke like lett å få det lysere hvis det er mørkbeiset) eller du kan male det i en annen farge.

Copyright på alt innhold og bilder tilhører Bergene Holm AS
Bergene Holm AS har ikke ansvar for innhold på sider det linkes til
Utviklet av Aplia - Powered by eZ Publish