Skip to content

Bærekraft

Vår risikovurdering

Slik har vi vurdert risiko, og slik vil vi ta videre ansvar.

Banner module
Text block module

Dette vil vi bli bedre på

Når det gjelder brudd på menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold er vi rimelig trygge på at våre leverandører har respekt og føler stort ansvar, samt etterlever nordiske lover og regler. Vi bør være oppmerksomme på at flere av våre leverandører har sine leverandører i andre deler av verden der risikobildet er annerledes. Kina og Sørøst-Asia er landende som dominerer og ca 20% av våre kartlagte leverandører har leverandører i disse landene.

Vi ser at det i liten grad gjennomføres fysiske revisjoner i vår leverandør- og verdikjede. 57 % av leverandørene har aldri eller sjeldent gjennomført fysiske revisjoner hos utvalgte leverandører.
Dette punktet gjelder også oss, og vi gjennomførte i 2023 våre første fysiske revisjonsbesøk. Disse leverandørene har vi fulgt opp videre, og tatt grundigere gjennomgang av innkjøpsrutiner. 

Samlet score fra vår kartlegging viser at det er forbedringspotensiale i vår leverandørkjede. Totalscore viser samtidig at mye er bra, og det sosiale (arbeid- og menneskerettigheter og HMS) har god score. I tillegg har vi sett på våre ratingkriterier i systemet vi benytter, og vurderer disse som i overkant strenge. Flere leverandører vil ved endring av scoringoppsett få høyere poengsum. 

Ved å legge til 4 nye spørsmål så blir resultatene heller ikke direkte sammenlignbare. Endringer i totalen fra 2022 til 2023 er små, og de kan like gjerne komme av at det er ulike personer som svarer på kartlegging. På miljø så har samlet score økt med 2 % og for sosiale mål har samlet score blitt 1% lavere fra gjennomsnittlig måloppnåelse i 2022. 

Under vises samlet score i 2023:

Selv om kartleggingen viser at 7% flere har implementert FNs bærekraftsmål er det fremdeles over 55% av våre leverandører som ikke har dette som mål i sine organisasjoner. Dette forteller oss at vi har en jobb å gjøre med å kommunisere hvordan vi er tror at våre leverandører kan bidra til FNs bærekraftsmål, og hvordan vi vil lykkes med tettere samarbeid.

Handlingsplan for videre arbeid

Vi skal følge opp noen leverandører spesielt, og vil fortsette å gjennomføre fysisk revisjon hos enkelte leverandører basert på samlet risikovurdering. 

Vi har identifisert forbedringspotensiale, og i kommende år bør vi oppfordre våre leverandører til å:

  • jobbe med gjenbruks- og sirkulære løsninger.
  • implementere et system for miljøledelse.
  • måle, overvåke og rapportere eventuelle utslipp til luft, jord og vann og sørge for oppdaterte kjemikalielister samt føre klimaregnskap.

Bedre - hver dag

En viktig vurdering basert på ESG-kartlegging for 2022 er at vi må informere våre leverandører og samarbeidspartnere bedre i forkant av utsendelse. Dette vil både kunne sikre høyere svarprosent, og at rette personer i bedriften svarer. I 2023-kartlegging oppnådde høyere svarprosent og åpning av kartlegging, men vi har fremdeles en vei å gå med å informere slik at vi treffer rett mottaker, og at leverandørene sender videre til rette personer i sin organisasjon.

Resultatene som deles her er basert på 49 % fullføringsgrad. Det er en god økning, men fremdeles et stykke unna målet som var 60% fullføringsgrad. En god del leverandører har nesten fullført kartleggingen, og vi vil sjekke nærmere hva som gjorde at de ikke klarte å fullføre. Samtidig viser svarene, og hvem som svarer på vegne av bedriftene også en generell modning. Flere er vant til å måtte dele informasjon relatert til Åpenhetsloven, samt vise til selskapsstyring og klima- og miljørelatert informasjon.

For oss er svarene vi har fått fra våre leverandører nyttige av mange grunner. Flere av våre leverandører gitt oss verdifull innsikt i deres arbeid, og har delt informasjon og mange tips til hvordan vi sammen kan bli bedre.

Bransjer som er representert i kartleggingen

Under er en opplisting av bransjer vi har representert i vår leverandørkartlegging og aktsomhetsvurdering. Bransjene er listet i rekkefølge etter hvor mange respondenter/ leverandører vi har inkludert i vår kartlegging.
Vi mener vi med dette utvalget dekker de viktigste områdene av våre innkjøp:

  • Transport
  • Tømmer
  • Treprodukter
  • Industriprodukter og maskiner
  • Maling, kjemi og smøremidler
  • Elektriske produkter, VVS og varme
  • Produkter av stål, betong og metall
  • Verktøy
  • Emballasje
  • Klær, sko og verneutstyr
  • Kontorrekvisita
  • IT