Liggende rekkverk

Tredje del av denne guiden som omhandler montering av utegulv på finner du på Bygge uterom / Utegulv

Liggende rekkverk monters direkte til rekkverksstolpene. Forskjellige dimensjoner på kledningen eller spilene kan benyttes etter eget ønske om uttrykk, men ikke benytt dimensjoner som er for tynne eller for spinkle som vil kunne redusere sikkerheten som rekkverket skal gi.

Når man har montert rekkverksstolpene med en avstand som ikke overstiger 800 mm bør man ikke bruke kledningsbord som har en mindre dimensjon enn 19x98 mm eller 22x73 mm. Skal man benyttes spiler bør ikke disse være under 30 mm tykke og ha en god trelastkvalitet uten for mye store kvister.

Det anbefales å benyttes egnede skruer til innfesting av kledningen eller spilene som ikke vil ruste.


Støttebord

Påse at stolpene er vatret før du fester et støttebord i toppen av stolpen.


Bunnklosser

Skjær ut bunnklosser for å få lik høyde fra terrasse til rekkverk. Avstanden fra terrassegulvet og opp til nedre kledningsbord eller spile må ikke overstige 100 mm for å hindre barn kan krype igjennom åpningen. Dette er et krav som ikke kan endres selv om det ikke bor barn i husstanden.


Fordel bordene

Kravet til spaltene i mellomrommet mellom kledningen eller spilene videre oppover skal ikke overstige 20 mm, slik at man ikke kan få fotfeste i rekkverket. Benytter man kledning som er 98 mm eller bredere, eller at kledningen ikke er tilstrekkelig uttørket, bør man montere med spalter på maks 16 mm for å ta høyde for krymp i treverket. Skal man skjøte kledningen eller spilene må dette gjøres på en rekkverksstolpe og det anbefales da å behandle endeveden i skjøten med en beis eller grunning under montering for å redusere fuktopptaket i endene. Kledningen kan skråkappes/gjærdes for å få en pene avslutninger, men dette må gjøres med presisjon. Vær også oppmerksom på at slike gjæringer med stor sannsynlighet ikke vil bli like tette etter en stund med påvirkning av vær og vind og det er viktig å beskytte endeveden godt med beis eller grunning.

En enklere måte i hjørnene er å rettkappe endene og montere disse enten med endeved ut/inn på annenhver høyde eller ha “overlappen” i hjørnene likt for hver høyde.


Gratulerer da er du ferdig med sprossene på rekkverket, og kan gå videre til Rekkverk / Topprekke

Copyright på alt innhold og bilder tilhører Bergene Holm AS
Bergene Holm AS har ikke ansvar for innhold på sider det linkes til
Utviklet av Aplia - Powered by eZ Publish