Rekkverkstolper på innsiden av bjelkelaget

Tredje del av denne guiden som omhandler montering av utegulv på finner du på Bygge uterom / Utegulv

Balkonger, terrasser, trapper, ramper og liknende med høydeforskjell større enn eller lik 0,5 m til terreng eller underliggende plan, skal sikres med rekkverk. Det kan i tillegg være forhold hvor risikosituasjonen tilsier at man må ha rekkverk også ved mindre høydeforskjeller enn 0,5 m.

Et rekkverk skal utformes slik at det sikrer at man ikke faller ned, sikrer at de hindrer klatring og man må ta særlig hensyn slik at barn ikke kan skade seg eller lett klatre over. Detaljer og dimensjonering er beskrevet i SINTEF Communitys Byggforskserie 536.112.  Rekkverksstolper i tre for utendørs bruk utføres i dimensjon 48 x 98 mm med en senteravstand mellom stolpene på maks 800 mm, forutsatt at nyttelast ikke er større enn 1,0 kN/m og at trevirket er styrkesortert med minimum fasthetsklasse C18 og er Cu-impregnert i kl. AB.


Mål og merk hvor stolpens skal plasseres

Start med å måle opp hvor de ytre hjørnestolpene skal monteres. Disse stolpene eks. lages av en 48x98 mm og en 48x48 mm med lengde 1142 mm som skrus sammen slik at det blir et bakre hjørne (som en L, skal fylles senere). Bruk 90 mm lange skruer med ca. 30 cm mellomrom. Mål så opp hvor stolpene ved husvegg eller avslutning rekkverk skal være. Vurder om disse stolpene skal være med 2 stk. 48x98 mm for å lage en “boks” lik de utvendige hjørnene eller om de skal være med 1 stk. 48x98 mm. Fordel så plassering av stolpene imellom hjørner og husvegg/avslutning likt med maksimalt 800 mm. Bruk en tommestokk og marker på bjelkelaget så du får lik avstand mellom stolpene.


Sett av mål til stolper og avstivere 

Merk så av hvor kanten av stenderen kommer og bruk en vinkel for å sette en vertikal linje som avstiveren monteres etter. Sett et X på den siden av streken der stolpen skal festes slik at man har kontroll på hvem side av streken stolpen skal være.


Kutt til avstivere til stolpene 

For å bygge et ekstra sterkt rekkverk kan man lage avstivere som gjør konstruksjonen ekstra solid.   Mål avstand mellom bjelkene og kutt til avstivere. Disse vil stive av den ytterste bjelken og fungere som festepunkt for stolpene. Bruk to skruer med lengde 90 mm og pass på at de er i lodd og vinkel.


Marker stolpehull

For å få pene hull i terrassebordene rundt stolpene bør disse lages før stolpen festes. Fest terrassebord frem til det bordet som stolpen skal være. Legg deretter ett løst terrassebord over der stenderen skal være og merk av på undersiden av terrassebordet hvor stolpen kommer. Lag dette hullet ca. 1- 2 mm større enn omrisset av stolpen for at det ikke skal bli trangt og at materialene skal ha plass til naturlig utvidelse (svelling).


Kutt og test stolpehullet 

Bruk en drill til å borre ut et startpunkt til stikksagen. Skjær så ut stolpehullet. Sjekk at stolpen passer til hullet og skru deretter fast terrassebordet.


Kutt til støtteklosser til terrasseborden i front

For å ha feste til terrassebord ved siden av stenderen skjær til klosser og skru til fast i stolpen og bjelken.


Måle høyden på stolene

Når vi skal finne høyden på rekkverksstolpene må vi ta hensyn til at kravet til høyden på rekkverk til balkonger og terrasser er 1000 mm fra ferdig gulv til overkant håndrekke. Ved å bruke 28 mm tykt terrassegulv og 34 mm tykt håndrekke kan vi regne fra underkant bjelkelag (høyde 148 mm), legge til 28 mm for gulvtykkelsen, legge til 1000 mm og trekke fra 34 mm for håndrekke-tykkelsen.   

Bjelkelag 148 mm
+ Terrassebordtykkelse 28 mm
+ Rekkverkslengde 1000 mm
- Topprekke 34 mm
= Sum lengde 1142 mm  

48x98 mm rekkverksstolpene skal da kappes på 1142 mm hvis avslutningen i bunn skal være lik underkant bjelke. Hvis det skal forblendes under bjelkelaget ned mot bakken kan rekkverkstolpene føres forbi bjelkelaget ned mot bakken. Avslutt stolpene min. 5 cm fra bakken for å hindre stort fuktopptak i treet. Lengden på rekkverkstolpen skal da være 1142 med mer + avstanden fra underkant av bjelkelaget ned til avslutning mot bakken.


Kutt enden av terrassebordene

For å gjøre det lettere å feste stolpene kutter vi av terrassebordene 10 – 20 mm utenfor bjelkelaget. Hvis det skal forblendes fra terrassegulvet og ned mot bakken må man ta hensyn til bordtykkelsen man skal forblende med. Terrassegulvet skal da stikke 10 – 20 mm utenfor forblendingsbordene.


Feste stolpene på langsiden

Sett stenderen på plass i kant i kant med undersiden av bjelken. Fest den med to skruer i bjelken og to skruer i avstiveren mellom bjelkene. Sett på plass de andre stenderne på denne siden av terrassen på samme måte.


Gratulerer da er du ferdig med rekkverkstolper, og kan gå videre til Rekkverk / Liggende rekkverk eller Rekkverk / Stående rekkverk

Copyright på alt innhold og bilder tilhører Bergene Holm AS
Bergene Holm AS har ikke ansvar for innhold på sider det linkes til
Utviklet av Aplia - Powered by eZ Publish