Steg for steg - Slik legger du bark

Med duk og bark får du et lettstelt bed som også er dekorativt - vi viser deg hvordan.

Noen vil si at den største gleden med eget hus er å eie en hage. En vakker, lettstelt hage med plen, trær, busker og blomster. Uansett valg av hage, utgjør bark et praktisk element i krukker, bed, rabatter og skråninger. Med bark får du et lettstelt bed som også er dekorativt. I et nytt bed er det derfor mange som velger å legge duk og bark.

Les byggeguiden fra start til slutt, eller gå direkte dit du ønsker:


Hvilken bark trenger du?

Bark er et allsidig hageprodukt. Selv om produktene kan oppfattes relativt like, er det likevel  ulike egenskaper knyttet til produktene som kan utgjøre en stor forskjell ved bruk. Duk pluss bark er en effektiv metode for å hindre ugress, og er godt egnet i bed med busker som skal vokse seg store. Duken hindrer ugress i å etablere seg, og den holder i mange år. Det er bare nødvendig å legge på litt ny bark.

Våre ulike typer bark

Ønsker du en oversikt over anbefalte bruksområder, kvalitet, behandling og vedlikehold?

Du kan se alle våre barkprodukter her eller samlet nederst på denne siden


Grav opp og klargjør bedet

Først må bedet klargjøres. Undersøk hvor dypt plantene skal plantes. Stauder trenger mer plass til røttene enn sommerblomster, så du bør bearbeide jorden i en halv meters dybde.

Fjern ugress, stein og røtter som kan skade barkduken. Husk at jo nøyere du er nå, desto enklere blir jobben senere.


Drenering og plantejord

Legg et dreneringslag i bunnen. Dette er spesielt viktig hvis du har tung leirjord eller det av andre grunner er dårlig drenering i hagen. Dreneringslaget bør være rundt åtte centimeter dypt og kan for eksempel bestå av pukk eller singel.

Tilfør riktig plantejord og jordforbedring, og lag hull til plantene.


Legg barkduk

Rull ut duken og pass på at den overlapper med min. 10 cm. Vi anbefaler at dukplugger benyttes for å holde skjøtene sammen. Dukplugger sikrer at duken blir liggende på plass, også i skråninger.

Du kan legge duk før eller etter planting, avhengig av hva og hvor du skal plante. Rundt eksisterende planter må du skjære kryss i duken.

Vi anbefaler et lag på ca. 7-8 cm bark uten barkduk, og  ca. 5 cm med. Erfarne anleggsgartnere anbefaler at man ikke legger duk helt ned  til en eventuell støttemur. De 10 siste cm bør barken legges rett mot jord for å bli mer stabil.

Husk duk!

Legger du bark uten duk, gir du meitemark og andre nyttige kryp trivelige forhold. Dette kan bli et attraktivt matfat for fugler, som herjer rundt i bedet uten hensyn til at de strør bark rundt seg.

Bruk av duk bedrer dette.


Utplantingen

Sett ut plantene i tråd med hullene du  har gravd opp. Fyll på med plantejord rundt roten og trykk godt til rundt hver plante.

Det er viktig både for at de skal stå støtt,  og for at røttene skal få kontakt med jorden. Bark er et levende materiale som brytes ned over lang tid. I denne prosessen stjeler bark litt næring fra plantene, og du må derfor tilføre næring når du legger bark rundt planter. Bruk eksempelvis blåkorn eller annen fullgjødsel og strø den rundt plantene før du legger bark.

Husk vanning.


Fordel barken i bedet

I et større bed lønner det seg å starte innerst og jobbe seg mot kantene. Da unngår du å tråkke i nylagt bark. Gå bakover mens du rister barken ut. Løft større greiner litt opp, og legg bark under.

Pass på at det blir litt luft rundt stammen på plantene. Rak over helt til slutt for å få et jevnt resultat. Bruk jernrive, spadegreip eller annet redskap.

Hvis du ikke har lagt ut gjødsel først, kan du gjødsle nå. Flytende organisk gjødsel er jordforbedrende. Vann etterpå.


Vedlikehold av bed med bark

Barken brytes ned etterhvert og gir  et viktig organisk tilskudd til jorda.  Avhengig av barklagets tykkelse bør det etterfylles i løpet av 2-5 år. Planter kan i ettertid gjødsles på vanlig  måte ved å strø ut gjødselen på barken og vanne den ned etterpå.


Oversikt over våre ulike typer bark


Dekkbark av furu

Dekkbark av furu er velegnet i alle typer beplantninger.  Furubark er noe lysere i fargen enn gran og har litt lengre holdbarhet. Dekkbark beskytter bed og planter og hemmer ugress å vokse til.

Dekkbark av furu har mange bruksområder i uterommet. Den kan brukes i de fleste bed,  under busker og trær og gjør seg godt under hekkplanter.

Dekkbark har en fraksjon/findelingsgrad på mellom 0 - 40 mm.  Det er fort gjort å glemme at mange av hagens planter fryser om vinteren.  Dekkbark fungerer utmerket som høstdekking av bed og planter.

Det vil være med  å beskytte mot frosten, la den ligge til telen har gitt seg.

  • Dekkbark kan brukes som støtdemende underlag, f.eks. under lekestativ
  • Bark demper og fordeler regnvann

Pyntebark av furu

Pyntebark egner seg spesielt godt i krukker og kasser,  staudebed og flate beplantninger. Den kan også benyttes som  et stabiliserende underlag for dekkbarken i brattere skråninger.

Pyntebark fra Bergene Holm AS er produsert av fersk, revet og siktet furubark.  Bark av furu har et lyst og fint utseende.

Pyntebark har mer struktur enn dekkbark og har  en fraksjon/findelingsgrad på mellom 0-10 mm.

Det anbefales barkduk under pyntebarken for mer effektivt å hindre ugressvekst, samt å forlenge barkens levetid.

  • Velegnet i krukker og kasser
  • Pyntebark omdannes raskere til jord en dekkbark
  • Bark beskytter jordsmonnet hele året

Dekkbark Furu | Gran

Dekkbark av furu og gran passer fint i bed, rabatter og skråninger. Innblandingen av Gran gjør at denne dekkbarken passer ypperlig til bratte skråninger og værutsatte steder. Granbarken er litt tyngre og klebring. Hvilket gjør at barken binder seg sammen og barken blir mer stabil i skråninger og vil ikke så lett blåse av sted på værutsatte steder.
Det anbefales barkduk under dekkbarken for mer effektivt å hindre ugressvekst, samt å forlenge barkens levetid. I tillegg hindres fordampning fra jordoverflaten, slik at  faren for uttørking reduseres.
Over tid omdannes barken til næringsrik jord. I nedbrytningsprosessen tar barken opp noe nitrogen fra jordsmonnet.
Det er derfor viktig å gjødsle godt ved planting og senere vedlikeholdsgjødsle.

  • For best stabilitet bør det beregnes ca. 10-15 cm dekkbark i skråninger
  • Løk må alltid settes etter at duk og bark er lagt

Bark i bulk / lekeplassbark

Bark i bulk / lekeplassbark egner seg når store områder skal barklegges. Rabatter, skråninger og lekeplassområder er alle steder som krever store menger bark.

Vi selger ferdig opplastet bark i hele lass fra våre anlegg i Åmli, Haslestad, Kongsvinger og Grue.  Barken selges til profesjonelle kjøpere, slik som gartnerier, anleggsgartnere, avfallsdeponier og kommuner.   Lekeplassbark er furubark med med fraksjon/fildelingsgrad 0-40 mm. Lekeplassbark er  mye brukt av kommuner og skoler, ofte i sammenheng med lekeplasser.

  • Barken gir god støtabsorbering og er derfor ideell på plasser hvor barn leker.
  • Lekeplassbark hemmer  samtidig ugressveksten på lekeplassen.

Copyright på alt innhold og bilder tilhører Bergene Holm AS
Bergene Holm AS har ikke ansvar for innhold på sider det linkes til
Utviklet av Aplia - Powered by eZ Publish